Hogy a kánikula idején se savanyodjon meg a húsleves

Talán többen – a főzni tudók közül – úgy vélik, minek erről beszélni, hiszen mindenki tudja! Mármint, hogy a húslevest akár a húst és a zöldséget egyszerre – akár külön-külön (a puhulás sorrendjében) rakjuk a fazékba, szépen, lassan főzzük, közben még ezzel-azzal fűszerezzük. Végül, amikor már a petrezselyem és a zeller meg az újhagyma zöldje, a lestyán is (szépen, csomóba kötve a fehér (külön erre a célra kapható) cérnával is megmártózott, semmihez nem hasonlítható ínycsiklandó illattal jelezte a húsleves, hogy ez a különleges, értékes vitaminokkal tele zöldfűszer adalék is puhulni kezdett, levesszük a tűzről, vagy elzárjuk a villanyt, illetve a gázt a leves alatt.

Kicsit még várunk, hadd ülepedjen a húsleves

A méretes (régóta tudjuk, melyik számít annak) fazékba, lábasba leszűrjük. A zöldségeket – azonnali fogyasztásra a puhábbakat, néhány apróbb, szebb gombát, karfiolrózsát, kelkáposzta szeletet, sárgarépát, fehér petrezselyem gyökeret meg zellert a tálba rendezünk. A tyúk, vagy a csirke aprólékját (igazi csemege), a szokásos, ki mit szeret alapon, mellérakjuk. Azon frissiben ez a legtöbb család kedvence.

A többi, elsősorban a tiszta, leszűrt húsleves, a hűtőbe illő edényben, hideg vízbe állítva várja, hogy a gyorsabban kihűljön, mint ahogy a konyha hőmérsékletén lehetséges. A későbbi fogyasztásra, esetleg a mélyhűtőbe szánt főtt zöldségeket, a főtt csirke-vagy tyúkhúst a szakácsnői teendőkért felelős nagyi, anya, esetleg apa dobozolja. a nem teljesen puhára főtt zöldfűszerek is a zöldségek mellé kerülhetnek. A hús kicsontozva, lebőrözve, vagy „natúr”, bőröstől, csontostól mehet a dobozba.

Gyakori hiba, hogy tésztával együtt teszik a levest a fagyasztóba. Ez azért nem jó ötlet, mert felmelegítéskor a tészta nem viselkedik jól, pépessé, gusztustalanná válik. A tésztás leveseket tészta nélkül tegyük el és felmelegítéskor frissen főzzük bele (vagy külön) a tésztát.

Másnapi fogyasztásra a hűtőben maradhat, ami kell. Viszont a mélyhűtőbe is eltehető a megfelelő műanyag dobozokban, ha tudjuk, egy-két hét múlva, vagy később (akár három hónap múlva – de ennél nem később!), lesz rá szükségünk.

Ma már tisztában vagyunk azzal, hogy az így készített, leszűrt, kihűtött, lefagyasztott étel nem maradék – hanem tartalék!

Tiszta edényekben készítve, figyelmesen elosztva, megfelelően tárolva olcsóbb és ízletesebb, mint az éttermek kínálta fogások.

És – a címre utalva: ha így járunk el, nem savanyodik meg sem a húsleves, sem a többi ételféle. De azokról majd máskor beszélünk.

 A melegítéssel vigyázzunk!

Ne lassan, a hűtőben olvasszuk fel, hanem forró vizet a tároló edényre eresztve, esetleg meleg vízbe állítva azt. A már felolvadt levest ne mikrohullámú sütőben melegítsük ehető hőfokúra, hanem gázon, vagy villanytűzhelyen hevítsük forrásig. (Tehát forraljuk fel lassú lángon. Ezzel, ha lennének benne savanyodást serkentő csírák, megsemmisülnek.)

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: