Ültessünk gyöngyikét!

gyöngyike

Tavasszal korán beborítja kertünket szép, kék virággyöngyeivel, ha most elültetjük a Muscari armeniacum, M. Cantab, vagy a többi gyöngyikefajta hagymáját. Igénytelen, hosszú életű mindegyik gyöngyike, s jól illenek a szintén velük egy időben nyíló nárciszhoz, tulipánhoz. Középkötött, meleg, nem túl nedves talajra van szükségük. 10-12 cm mélyen kell ültetni a hagymákat, akár a rózsaágy aljnövényeként, más, tavasszal nyíló hagymás növénnyel együtt. Pázsiton, nagyobb foltokat képezve belőlük, nagyon szép látványt nyújtanak.

gyöngyike
Az örmény gyöngyike

Az örmény gyöngyike (M. armeniacum) Délkelet-Európában és Kis-Ázsiában honos hagymás növény. Keskeny, szálas, tőálló levelei már ősszel kihajtanak és áttelelnek. 6-10 cm hosszú, illatos, fürtvirágzatát számtalan kicsi, harang alakú, fehér szegélyű, kobaltkék virágocska alkotja. Termése elvirágzás után is díszítő értékű. Könnyen nevel sarjhagymákat, de elhullott magjaival is könnyen szaporodik, terjed. A különleges hibrideket azonban szaporítsuk hagymával, hogy megőrizzék fajtájuk tulajdonságait.

Hajtatása

Ha szeretné, hogy a gyöngyikék már télen virágjaikkal díszítsék otthonukat, a következő teendőket kell elvégezni:

  • A hagymákat ültessük el jó minőségű virágföld és homok keverékébe úgy, hogy a hagymák csúcsai épphogy kilógjanak a földből.
  • 3 hónapos hideg-hatásra van szükség ahhoz, hogy a növények kihajtsanak, és virágba boruljanak. Ezért inkább októberben tegyük a cserepet a pincébe vagy műanyag zacskóban a hűtőbe. A lényeg, hogy mindenképp fagymentes helyiségben tároljuk. Az ideális hőmérséklet +1 és +5 °C között van.
  • Folyamatosan tartsuk nyirkosan földjüket, de ne álljon a táljukban a víz. A pangó víz a hagymák rothadását okozza.
  • Januárban helyezzük a cserepet hűvös, világos helyre (10-12 °C), és mértékkel öntözzük 2-3 naponta.
  • Amikor elkezdenek kihajtani, a cserepet tegyük 15-18 °-os helyre, és a locsolást ismételjük naponta.
  • Érdemes a növényeket a virágzás alatt továbbra is hűvös, világos helyen tartani, hogy hosszabb ideig gyönyörködhessünk szépségükben. Meleg szobában hamar elnyílnak.
  • A növényeket virágzás után – már fagymentes időben – ültessük ki a kertbe vagy az erkélyre egy nagyobb edénybe. Ugyanazokat a hagymákat újrahajtatni már nem lehet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply