A kapor most is vethető

Szinte magától nő, akkor is, ha nem akarjuk. Sokan – ahelyett, hogy összegyűjtenék, felhasználnák – irtják. Nem is tudatosítják, hogy milyen hatékony fűszer-és gyógynövény a kapor. Antioxidáns, vércukorszint-csökkentő, gyomorerősítő, étvágyjavító, bélműködést serkentő. Ha elegendő tápanyagot tartalmazó talajban fejlődhet, sok napfényt kap, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

kapor
A kapor

A többi vetemény, zöldségféle közé, vagy a szabadon maradt ágyásokba most is szétszórhatjuk a magját. Október végéig illatos, zsenge, sűrű bokrocskákká fejlődik. Elég csak felszedni, megmosni, kissé megszikkasztani, s összevágva, vagy csak úgy, csomókban, mikrotén zacskókba, műanyag dobozokba téve a mélyhűtőbe rakni.

A népi gyógyászatban évezredek óta elismert gyógynövény, ami rengeteg pozitív hatással bír egészségünkre nézve:

  • hatékony vízhajtó
  • segít leküzdeni a puffadást
  • jótékonyan hat az emésztési zavarokra
  • jó hányinger ellen
  • jó étvágytalanság ellen is
  • csökkenti a fogínygyulladás tüneteit
  • sebgyógyításra is használható antimikrobális hatásának köszönhetően.

A kapor gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, emellett tartalmaz kalciumot, rézt, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket és különböző egészséges folsavakat, telítetlen zsírsavakat (pl. omega 3) is.

Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használjuk. Zöld virágos részét nyersen és szárazon morzsolva, magját egészben és darálva is fogyasztjuk. Átható aromáját illóolajok adják.

A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes hal, gombaételek, körözöttek, mártások, túró ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d