Végezzünk kalciumtesztet!

Végezzünk kalciumtesztet

Csak megfelelő mésztartalom mellett hasznosul jól a talajba juttatott többi tápanyag. Tehát a jó talajszerkezet kulcsa a mész. A kalciumtartalom vizsgálatára végezzünk kalciumtesztet az ősz a legkedvezőbb időszak. Szakboltokban kapható az ehhez szükséges kalciumteszt. Mértékegységnek a tudomány a pH-értéket vezette be. A 4 pH nagyon savanyú, az 5 pH savanyú, 6 pH gyengén savanyú, 7 pH semleges, 8 pH feletti érték már lúgos, túl meszes talajra utal.

Különösen fontos ott ez a vizsgálat, ahol a nyári áradások, belvizek miatt kilúgozódott a talaj, tönkrement a szerkezete. Mielőtt mély forgatásához fognánk szántással, ásással, mindenképpen tudnunk kell, milyen tápanyagokkal kell helyreállítanunk úgy, hgoy minősége megfelelő legyen.

Végezzünk kalciumtesztetA „Primus Bodentest” csomag 10 teszttablettát, 1 reagens-üveget, 1 kis üveg desztillált vizet és színskálát tartalmaz. A „pH Ben Test” most a szlovákiai szaküzletekben kapható (ára 4-6 euró). A dobozon lévő utasítás szerint kell eljárnunk. De a lényeg, bármilyen márkájú is a teszt, a vizsgálathoz a kert talajából mintákat szedünk. Mintegy 50 négyzetméter nagyságú területről, 20-30 cm mélységből, több részmintára van szükség. Ezeket jól összekeverjük. A vizsgálatot az alábbi 6 lépésben végezzük el:

  1. A reagens-üvegbe 1 cm vastagon földet töltünk.
  2. Hozzátöltünk 2 ml desztillált vizet, a teljes magasság így 2,5 cm lesz az üvegben.
  3. Egy káliumteszt tablettát hozzáadunk.
  4. Ujjunkkal az üveg száját befogjuk, néhány percig erősen rázzuk, hogy a tabletta feloldódjon.
  5. Hagyjuk, hogy az oldatban a föld leülepedjen, míg a víz tiszta lesz. Ez kb. 3 percig tart.
  6. A kialakult színárnyalatot összehasonlítjuk a dobozban található színskálával. Az így meghatározott pH-érték kertünk talajának kémhatását mutatja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply