Csodákra képes a kövirózsa

kövirózsa

A népi gyógyászatban gyakran használják a kövirózsa levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó hatása miatt.

A kövirózsa a népi gyógyászatban a fülgyulladás, középfülgyulladás ellenszere, baktériumölő, vírusölő, , májfoltra, napégés ellen, rovarcsípésre, csaláncsípésre, övsömörre, orbáncra, égési sérülésekre, ajakherpesz, szemölcs szárítására, afta ellen,, tyúkszem eltávolítására, bárányhimlő tüneteinek enyhítésére, torokgyulladásra, hörghurutra, aranyérre, mellbimbók kirepedésének megakadályozására, lázcsillapításra, hasmenésre, féregűzésre, féreghajtónak, fejfájás ellen egyaránt hasznosan alkalmazható. Csak – meg kell keresni felhasználásának a módját.

kövirózsa
Kövirózsa

A latin neve Sempervivum, azaz örökké élő – ez a név a növény szívósságára és remek túlélő és alkalmazkodó képességére utal. Bálint gazda “koplalóművésznek” becézi, érdemes tehát a kertben helyet találni számára.

Népi elnevezései: fülfű, égdörgőfű, mennykővirág, kövirózsa, házi kövirózsa, fali kövirózsa, kőrózsa, fülbeeresztőfű, fülbefacsarófű.

A húsos levelű virág legfőbb hatóanyagai a csersav, a gyümölcssav, a C-vitamin, a szabad aminosavak, a flavonoidok és a nyálkaanyag.

Az ókorban a kövirózsáról azt vélték, megvédi a házat a villámcsapástól, ezért gyakran ültették a házak tetejére.

Számos fajtája létezik. Levelei színének árnyalta típusonként eltérő.

A kövirózsa, amellett, hogy sziklakertek gyönyörű örökzöld dísze, és nem igényel folytonos, aprólékos gondozást, számos hasznos gyógyhatással is rendelkezik.

Miután megfelelő helyet találtunk számára akár a sziklakertben, akár a napsütötte teraszon, alig igényel gondozást. Öntözést is alig… Mégis megél, ha törődnek vele, ki is virágzik.

Mire jó a kövirózsa?

  • A kövirózsa leve a középfülgyulladással járó fülfájást is enyhíti, fülbe csepegtetve, rövid időn belül érzékelhetjük a javulást.
  • Ha nedvét egyszerű, gyógyszertári krémbe keverjük, használhatjuk májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére.
  • Napégés ellen az aloe verával is felveszi a versenyt. Préseljük ki egy alaposan megmosott virág leveleit, keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, adjunk hozzá pár csepp levendulaolajat, és kész is a tökéletes napozás utáni kence.
  • A kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. Éjszakára rögzítsük a tyúkszemre, majd másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Ismételjük meg esténként, ameddig szükséges.
  • Csillapítja a gyantázás utáni égő érzést, valamint a viszketést.
  • Hatásos a bárányhimlő gyorsabb leszárítására.
  • A levél forrázatát teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására használhatjuk.
  • Az erős fejfájást általában percek alatt enyhíti, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokunkra.

A növény használatának nincs ellenjavallata, semmilyen mellékhatástól nem kell tartani.

kövirózsa

Önnek ajánlott

Leave a Reply