Decemberi kertésznaptár

tél

A tél már bemutatkozott, de még hagyott néhány enyhébb napot, hogy behozzuk a lemaradást a kerti munkákban.

A hó, havas eső után megszikkadt talajra sokan még csak most terítik szét az istállótrágyát. Amilyen gyorsan csak lehet, kövesse a szántás, ásás, a trágya talajba forgatása.

Fagyvédelmet igényelnek a fiatal szőlőtőkék. A tövükhöz fenyőgallyat szúrjunk, s töltsük fel földdel.
A tüske nélküli szeder tövét is fel kell tölteni, hogy ha keményebb fagyokat hoz a tél, s elfagynak az indák, legalább a gyökértörzs védve legyen.

Minden ősszel ültetett fa és cserje meghálálja a talajtakarást.

December 4.-től a virágzó cserjék, fák ágai levághatók és meleg helyiségben szépen kibontják a szirmaikat. Eddig már annyi hideghatásban részesültek, hogy  – miután kissé langyos vízzel lezuhanyozva vázába helyezzük – , karácsonyra kivirágoznak. „Borbálaág” a felsorolt cserjékről vágható: aranyfa, mogyoró, som, aranyéger, varázsmogyoró, téli jázmin, cseresznye. Kissé később nyílik ki a mandula, őszibarack, gyöngyvessző.

A madarak némely rügyfélének nem tudnak ellenállni, amelyek számukra fontos vitaminokat és tápanyagot tartalmaznak. Ilyen szempontból veszélyeztetett a ribiszke és a cseresznye, de más csonthéjas és almatermésű gyümölcs is. A fákra és a bokrokra fóliacsíkokat kell kötni, hogy elriasszák a falánk vagy éhes madarakat.

A csendes, napos órákban jólesik a mozgás a  kertben. Hasznos elfoglaltság a kerti szerszámok rendbe rakása.  Régi rossz szokásunk ugyanis, hogy az ásót, a kapát, a gereblyét visszatesszük a kamrába anélkül, hogy lekaparnánk róla a rátapadt sarat. Pedig, ha elő kell majd venni, elégedetten nyugtázzuk majd, hogy idejében megtisztogattuk és a fémrészeket gázolajjal megvédtük a rozsdásodástól. A repedt, törött, kilazult nyeleket is most kellene kicserélnünk. Ha jön a tavasz – mintha találnánk az felújított, megjavított szerszámokat!

Önnek ajánlott

Leave a Reply