A nyirokrendszer keringési zavarai

nyirokrendszer

A nyirokrendszer jelentőségét gyakran alábecsüljük. Ha nyirokrendszerünk egészséges, a szövetek méregtelenítését és az immunrendszer jó működését biztosítja. Ennek az őrző-védő feladatot ellátó rendszernek az egészséges működését azért kell biztosítani, hogy a krónikus betegségeket „kordában tarthassa”, vagy, hogy ezeket segítsen eleve távol tartani.

Mindez könnyen, egyszerű módszerekkel megoldható, csak körültekintés, rendszeresség, önfegyelem kell hozzá.

A rendszeres kocogás, napi szinten elvégzett megfelelő mozgás kiválóan serkenti a nyirokkeringést.

Műtétek, daganatok, gyulladások vagy a mozgásszegény életmód okozhatja

Orvosi berkekben gyakran idézett mondat, miszerint:

„Ami első pillantásra hájas hasnak tűnik, arról sokszor kiderül, hogy valójában nem csupa zsír, hanem javarészt pangó nyiroknedv.”

Fellélegezhetünk tehát: mivel, ha megfelelő testmozgással  hozzálátunk, visszanyerhetjük elfogadható testformánkat, elveszíthetjük a derekunk körül mutatkozó „úszógumit”.

Ezt a hasban és a lábakban kialakuló nyirokpangást megfigyelhetjük látszólag egészséges személyeknél is. A jelenség azt mutatja, hogy nyirokrendszerünk, testünk „szennyvíztisztító berendezése”, nem megfelelően működik.

nyirokrendszerA nyirokáramlás zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások. Sokkal gyakoribb ok azonban a mozgásszegény életmód. Míg a vért a szív pumpáló ereje hajtja, a nyirok kétféleképpen tartható mozgásban: a légzéssel, valamint az izmok összehúzódásával, vagyis mozgással. A nyirokáramlás zavarai tehát civilizált életmódunk következtében alakulnak ki, és szinte észrevétlenül terjednek.

Ha a sejtek anyagcseréje során termelődött méreganyagok eltávolítása, kiöblítése lelassul, az tartóssá válva betegségek táptalajává válhat. A nyirokpangás késői, előrehaladott stádiumai a limfoödéma, illetve a lipoödéma (a felszaporodott zsírszövetben pangó folyadék).

A nyirokkeringés lelassulása azonban már sokkal korábban kezdődik, jóval azelőtt, hogy az említett szakaszok kialakulnának. Azonban a folyamat nem okoz panaszt, ezért időben nem ismerik fel és nem kezdik kezelni sem. A nyirokkeringés zavarának külső jelei lehetnek: a has körfogatának megnövekedése; a szemek alatti táskás duzzanat megjelenése; a boka körüli duzzanat; a székletben megjelenő nyálka; az orrban és a melléküregekben fokozott váladéktermelődés.

A nyirokerek egész rendszere hálózza be testünket. A nyirokcsomók szűrik meg az erekben áramló folyadékot.

A klasszikus természetgyógyászat szerint a nyirokrendszer fontos méregtelenítő szerepet tölt be testünkben, ezért kezelése nélkülözhetetlen a krónikus betegségek kezelésében. Az alapbetegség sikeres gyógyítása gyakran azon áll vagy bukik, hogy mennyire sikerült támogatni a nyirokrendszer munkáját. A természetes gyógyítás éppen ezért egy sor olyan gyógymódot ajánl, amelyek segítségével eredményesen kezelhető a nyirokrendszer. Ezek közül azonban a legtöbbet nem lehet a terapeutára bízni, szükséges a páciens aktív együttműködése is.

Rendszeres testmozgás

A lelassult nyirokkeringés hatására immunrendszerünk sejtjei is lassabban működnek, ugyanakkor az anyagcsere végtermékei, salakanyagai is pangani kezdenek a nyirokfolyadékban és a sejtek közötti térben. A jó nyirokkeringés alapja a napi rendszerességgel végzett testmozgás. Ehhez nem szükséges fitneszterembe járni.

Nyirokrendszerünknek elegendő, ha sokat mozgunk a nap folyamán. Ez azt jelenti, hogy rövidebb távolságok megtételénél mellőzzük az autót, a lift helyett inkább használjuk a lépcsőt, és ha csak lehet, napközben is iktassunk be egy rövid sétát.

A rendszeres kocogás kiválóan serkenti a nyirokkeringést, és ezt mindenki segítség nélkül képes elvégezni.

A bőr dörzsölése

Még ha egyéb betegségek (pl. idegrendszeri bántalmak vagy előrehaladott arthrosis) miatt nem is tudunk kellő mértékben mozogni, aktívan támogatnunk kell nyirokrendszerünket. Ehhez nem feltétlenül szükséges a klasszikus nyirokmasszázs.

Viszont azért sokkal kellemesebb, könnyebb és biztonságosabb, ha valaki segít benne…

Ideális napi kezdés a rendszeres reggeli masszázs finoman dörzsölő, a bőrt nem irritáló kefével. Ezt naponta egyszer ajánlott végezni, alkalmanként legalább öt percig. A „kezelés” könnyedén beilleszthető a reggeli testápolásba. A hosszú nyelű, természetes sörtéjű fürdőkefével vagy luffakesztyűvel végezzük a térdhajlat, az alsókar, vagy a bokák környékének masszírozását. A bőrnek, a kefének vagy a kesztyűnek száraznak kell lennie. Az arc kivételével az egész testet végigdörzsöljük. A kefét enyhe nyomással, hosszan végighúzva mozgatjuk a végtagokon, a háton, a hason és a faron. A dörzsölés mindig egy irányban történjen (tehát nem ide-oda vagy fel-le), és mindig a mellkas felé irányuljon.

A kúra kezdetén előfordulhat, hogy a székletben olykor nagyobb mennyiségű nyák jelenik meg. Ez korábbról felhalmozódott, besűrűsödött nyirokfolyadék, ami most el tudott távozni.

A „jó” zsírok kímélik nyirokrendszerünket

A szénhidrátokkal és a fehérjékkel ellentétben a legtöbb élelmi zsiradék nem a szokásos módon, – a nyirokrendszeren keresztül jut el a vérkeringésbe. Ezért a megfelelő zsiradékok kiválasztása jelentős mértékben hozzájárul nyirok-, illetve ezen keresztül vérkeringésünk egészségének megtartásához. Lehetőleg természetes, finomítatlan növényi olajokat, például lenmagolajat, repceolajat vagy vajat fogyasszunk, mert ezek terhelik legkevésbé a nyirokrendszert. A finomított olajokat és zsírokat, például a margarint, valamint az élelmiszer-ipari késztermékekben rejtve előforduló transz-zsírsavakat lehetőleg kerülnünk kell, mert hatásukra a nyirokfolyadék összetétele kedvezőtlenné válik és lelassul az áramlása.

Hogyan áramlik a nyirokfolyadék, és miként történik a szűrése?

Ahhoz, hogy jobban megértsük a nyirokrendszer karbantartásának fontosságát és működését, sokat segít, ha tisztában vagyunk e szervrendszer felépítésével és működésének alapjaival.

Testünket nyirokerek hálózata járja át, melyek finom hajszálerekként indulnak a sejtközti állományban, és innen a fölösleges folyadékot és az abban oldott anyagcsere-végtermékeket elszállítják. Tovább haladva a kapillárisok egyre vastagabb erekben folytatódnak. A kulcscsont alatti vénáknál a szűrt nyirokfolyadék a vénás vérkeringésbe torkollik. A vénákhoz hasonlóan a nyirokerekben is billentyűk találhatók, amelyek megakadályozzák a visszaáramlást. Az izommozgások segítik a nyirokfolyadék áramlását, pumpálják azt egyre feljebb. A nyirokerekben mindenütt nyirokcsomók találhatók, amelyek feladata, hogy kiszűrjék a sejttörmelékeket, a kórokozókat és a salakanyagokat, ugyanakkor itt termelődnek immunrendszerünk különlegesen specializált sejtjei is (limfociták).

Lehetőleg természetes, finomítatlan növényi olajokat, például lenmagolajat, repceolajat vagy vajat fogyasszunk, mert ezek terhelik legkevésbé a nyirokrendszert.

A kisebb csomók az erekben találhatók, a lágyékhajlatban és a hónaljban nagyobb nyirokcsomócsoportok helyezkednek el, valamint a nyakon és a hasüregben is igen sok nyirokcsomó van. Egy átlagos felnőtt szervezetében 500-600 nyirokcsomó található, amelyek a mandulákkal, a csecsemőmiriggyel és a léppel együtt a „nyirokszervek” csoportjába tartoznak.

Az immunrendszerben való részvétel és a salakanyagok elszállítása mellett a nyirokrendszer a táplálkozással elfogyasztott zsírok szállításában is részt vesz. Az elfogyasztott zsiradékok minősége éppen ezért közvetlen hatással van a nyirokfolyadék összetételére. Normális esetben két liter nyirokfolyadék kering naponta egy felnőtt nyirokér-rendszerében. Ha azonban sok olyan anyag keletkezik valakinek a szervezetében, amelyet a nyirokfolyadéknak kell elszállítania, akkor e mennyiség többszöröse is termelődhet.

Állati fehérjéket csak mértékkel fogyasszunk

Különösen a tehéntej komplex fehérjéi terhelhetik túl nyirokrendszerünket. A tehéntejet a tejcukor-érzékenység miatt sokan nem tudják megemészteni, ami kellemetlen panaszok formájában válik nyilvánvalóvá az érintett számára. A nyirokrendszer valamely betegsége, érintettsége esetén legalább néhány hétig ajánlatos tartózkodni a tehéntejtől. Ezután kis mennyiségben erjesztett, savanyított tejterméket (joghurt, kefir, túró, aludttej) fogyaszthatunk, mivel ezeket könnyebb megemészteni, mint a tejet. A vajat és a tejszínt ez esetben nyugodtabban fogyaszthatjuk, mert ezekben kevés a fehérje, és inkább csak zsiradékból állnak.

A nyirokrendszer valamely betegsége esetén néhány hétig ajánlatos tartózkodni a tehéntejtől

Gondosan válogassuk meg a testápoló szereket

Fontos szempont nyirokrendszerünk tehermentesítésénél, hogy az amúgy is túlterhelt rendszert ne terheljük tovább mérgekkel. Utóbbiak közé sorolhatók a testápoló szerek, kozmetikumok is. Újabban egyre több kritika éri az alumíniumsókat tartalmazó dezodorokat, amelyek gátolják a verejtékképződést, ezért hatásukra sokkal több salakanyag marad a szervezetben, amelyet a nyirokrendszernek kell elszállítania. Alternatívát jelenthetnek a biokozmetikumok.

 A nyirokrendszer működőképessége egészségünk megőrzésének alapfeltétele

Mindenki sokat tehet egészsége megőrzéséért az említett eljárások alkalmazásával. Az előrehaladott nyirokrendszeri betegségek (pl. nyiroködéma, lipoödéma, állandóan visszatérő felső légúti fertőzések vagy a nyirokcsomók duzzanata) kezelése tapasztalt terapeuta feladata.

Ha az ödémás duzzanatok (a has tájékán, a térd alatt, vagy a térden, az alsó lábszáron, a lábfejen, a bokák körül) feszülnek, fájnak – mindenképpen forduljunk orvoshoz és kérjünk kezelést nyirokrendszeri bajainkra.

Önnek ajánlott

Leave a Reply