A természet patikája

árpa

Már őseink is tudták, hogy a magvakban összesűrítve megtalálható minden, egészségünk számára fontos alapanyag.

Az árpa a szervezet sokoldalú konszolidátora

árpa szüntet
Árpa

A keringési, emésztési, kiválasztási zavarok ellen, valamint lábadozás, kimerültség, fokozott stressz esetében ajánlott.
A legrégebben ismert gabonanövény. A középkorban kenyeret sütöttek belőle. Keménysége miatt később kiszorította a zab, a rozs, majd a búzakenyér. De csíráztatott, pörkölt magjából készült a sörgyártás, valamint a pótkávé alapanyaga, a maláta. Az árpát a hagyományos orvoslásban gyulladáscsökkentő hatása miatt gyakran ajánlották a belek és a kiválasztó rendszer gyógyítására. Árpavízzel a bélgyulladást és szorulást gyógyították, s gyógyíthatjuk még ma is. Ennek a házi készítése egyszerű. Csupán árpagyöngyöt (jačmenné krúpy) kell hozzá vásárolnunk. Ez manapság ritkábban található a boltokban, mint a durvábbra hántolt gersli (ennek szlovákul is geršli a neve), amit az árpagyöngyhöz hasonlóan puhára kell főzni. Elkészítésének módja változatos, de a levét gyömbérrel együtt, citrommal ízesítve szokták fogyasztani. Számtalan recept található az interneten mind az elkészítés módjáról, mind fogyasztásának egészségjavító hatásairól.

Mint a többi gabonaféle, az árpa is sok ásványi anyagot tartalmaz. Különösen sok kalciumot és káliumot, B-komplex-vitamint. Például vastag burkának rostjai lassítják a koleszterintermelődést. A malátakávé fogyasztása ma, sajnos, már nem divat, pedig sokat tartalmaz az árpa alapanyagaiból, tehát a gyermekek tejeskávéja nyugodtan készíthető lenne belőle.
Az árpavíz minden betegnek, főként a már lábadozóknak segíti a gyógyulását, megerősödését.
Receptje: Gondosan mossunk meg egy tetézett evőkanál árpagyöngyöt. Tegyünk egy fazékba fél liter vízzel leöntve, és főzzük kis lángon a forrástól számított fél óra hosszat. Szűrjük le. Langyosan,  (háromszor naponta egy-egy evőkanálnyit) kell belőle fogyasztani.

Különféle, télen jelentkező meghűlések, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalmak okozhatnak gondot. Nem kell mindjárt különféle fájdalomcsillapító gyógyszerekért nyúlnunk.

Fejfájást szüntet – a káposzta

Receptje: Szeljünk le fél fej kisebb káposztát, öntsünk rá vizet, tegyük fel főni. 15 pernyi főzés után állítsuk félre, s törülközővel lefedett fejjel fölé hajolva lélegezzük be a káposzta gőzét.

Az almaecet

szüntet
Almaecet

Nemcsak lábgomba, dagadt boka és lábfájás ellenszere

Köhögést, hőemelkedést, torokkaparást is szüntet.
Két teáskanálnyit 2 dl vízhez keverünk, adhatunk hozzá mézet is. Lassan kortyolgatjuk.
De fél liter vízhez öntve felforralhatjuk, s gőzölhetjük vele a torkunkat. Segít a kínzó köhögések megszüntetésében.

A zeller gumója és zöldje vértisztító

Köszvényes, reumás fájdalmat szüntet.
Akár teaként, mézzel kortyolgatjuk a forrázatát, akár levesbe főzve fogyasztjuk. Adhatunk hozzá petrezselyemgyökeret is. Jó vértisztító mindkettő. Elég, ha zöldséglevesben oldódnak ki jótékony hatású összetevői, de például a zellerkrémleves, vagy a párolt, vagy sült gyökérzöldségek között is adjunk neki több helyet!

A fekete retek erőteljes köhögéscsillapító

Fekete retek szüntet
Fekete retek

Most, amikor ismét sokan szenvednek a Covid és az influenza különféle variációinak tartott – ma még nem is identifikálható – száraz, vagy váladékot képző, hosszantartó köhögéstől, azt sem tudják, mit szedjenek be, cseppeket, tablettákat íratnak fel maguknak. A zöldségesnél – jobb esetben a kamrában, pincében – kéznél van a fekete retek. Gumóját megmossuk, óvatosan kivájjuk. Néhány kanál mézet teszünk bele. Két-három óra múlva a mélyedésbe gyűjti saját nedveit. Kiskanálnyit, vagy leveses kanálnyit kóstolgassunk belőle. Kicsit csípős lehet, de azért kellemes is, meg hasznos is. Tessék kipróbálni!

Önnek ajánlott

Leave a Reply