Ki mint veti ágyát…

Rosszul használjuk a párnát: így kellene aludnunk az alvásszakértők szerint

(Már megint a retró?…)

Átlagosan 26 évet töltünk az életünkből alvással. Első látásra ez a szám sokkoló lehet, hiszen fel sem tűnik annak a napi néhány óra alvásnak a fontossága. De ha a teljes képet nézzük, életünk negyedét a hálószobánkban éljük, ezért cseppet sem mindegy, miként tesszük. Az alvásszakértők most figyelmeztetnek bennünket a leggyakoribb hibákra, melyeket elkövetünk alvás közben.

♣ ♣ ♣

Teljesen mindegy, milyen pozícióban alszol, a lényeg az, hogy az ágyad kényelmes, az alvásod pedig pihentető legyen. Ha rendszeresen hát-, nyak- vagy derékfájással ébredsz, érdemes elgondolkodnod azon, hogy valamit biztosan rosszul csinálsz, esetleg ideje lecserélned a matracodat. (Néhány éve reklámokban tűnnek fel a csuda egészséges alváshoz szükséges matracok. Ja, és a párnák, a térdek közé, a térdhajlatba. Ki tudja, vajon segítenek-e. Korábban a nyakszirtet támasztó, toka képződését akadályozó kemény párnákat ajánlották.)

♣ ♣ ♣

Amennyiben azt gondolod, hogy a párna egyértelműen csak a fej alá való, tévedsz. Fontos a nyak alátámasztása, de még fontosabb, hogy a testünk többi részeit is kényelmes pozícióba helyezzük. A szakértők arra biztatnak, hogy próbáljunk meg egy párnát a térdünk közé szorítani – ez a legjobb alvási pozíciót eredményezheti, és számos egészségügyi előnnyel járhat.

♣ ♣ ♣

A Happy Beds alvásszakértői szerint, ha párnával támasztjuk alá térdeinket alvás közben, ezzel csökkentjük a hátfájást, megelőzhetjük az izomgörcsöket, javítjuk a vérkeringést. Amikor alszunk, a hátunkban lévő izmok elkezdenek ellazulni és gyógyulni, ezért hihetetlenül fontos, hogy alvás közben is gondoljunk a helyes testtartásra.

♣ ♣ ♣

Mivel a világ lakosságának 23%-a szenved krónikus hátfájástól, ami az ágyban fekvéstől általában rosszabbodni szokott, ennek a megváltoztatásában is segíthet.

Rex Isap, alvásszakértő elmagyarázta:

„Amint bemászunk az ágyba, anélkül, hogy sokat gondolkodnánk rajta, felvesszük a megszokott alvási pozíciót, de nem vesszük észre, hogy amit kényelmesnek érzünk, az valójában többet árt nekünk, mint használ. Az alvás közbeni helytelen fekvés nagy probléma, amely a gerincet terhelő stressz miatt hatással van a testünkre”.

„Ha párnát helyezünk a lábaink vagy a térdeink közé, az elősegítheti a jobb testtartást, így pihentetőbb alvást biztosít, támogatja az izmokat és a testünk szükséges ellazulását. Emellett enyhíti a derékra és a csípőre nehezedő nyomást, ezzel oldva az izomfeszültséget, ami segíthet azoknak, akik gyakran szenvednek fájdalomtól alvás közben”.

♣ ♣ ♣

Ha ébredtél már zsibbadt lábakkal, görcsökkel vagy szúró, bizsergő érzéssel a lábujjaidban, ennek oka valószínűleg a rossz vérkeringés, amelyet (a szív és a hát felé vért szállító fő vénára nehezedő nyomás eredményez. Ez is kiküszöbölhető a lábak közé helyezett párnával, mivel segíti a véráramlást.

♣ ♣ ♣

Párnát helyezhetsz továbbá a hátad mögé is, amikor lefekszel, így „egyenes” alvási pozíciót vehetsz fel, ami segíti az emésztést, és a gerincedet a nyakaddal egy vonalban tartja. Azoknak is javasolt ez a testhelyzet, akik horkolnak, mivel az oldalt alvás megnyitja a légutakat.

♣ ♣ ♣

Tudtak valamit azok a régiek, akik még két nagyobb, egy kisebb finom tollpárnát raktak a fejük alá, illetve a derekuk alá egy kényelmes, de keményebb derékaljat. És ránk hagyták a bölcs intelmet is: Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát! Hallgassunk az ő tapasztalataikra – de azért figyeljünk a ma reklámozott különböző, alvásunkat segítő lábunk, hátunk, fejünk alá ajánlott párnafélékre is!

Image by Freepik

Önnek ajánlott

Leave a Reply