A gyógyító laskagomba

laskagomba

A modern orvostudomány sokrétűen hasznosítja a laskagombát, mivel számtalan kedvező, egészségvédő élettani hatása közvetlenül érvényesíthető eleve azáltal, hogy elfogyasztják. Ezen kívül porrá őrölve, tabletták, vagy szirupok formájában, vagy injekcióként a test meghatározott pontjaiba fecskendezve is gyógyítanak már vele. Japánban vizes kivonatával különböző daganatok növekedését lassítják. Kínában a vénák erősítésére, az inak lazítására alkalmazzák.  Szárítva, porrá törve ugyancsak a modern kínai gyógyászat nagyon hatásosnak tartja a lumbágóra, a végtagok és az inak merevségének oldására. Csehországban a laskagomba a magas vérkoleszterin-szint kialakulását megelőző diéta része.

laskagombaAmi gyógyít, azt az emberek általában nem szívesen fogyasztják. A laskagomba azonban az a kivétel, amely erősíti ezt a szabályt. Fűszeres illatú, egyedi alakú, formás levélkéi akár párolva, akár kirántva, vagy metéltre vágva, a legkülönfélébb módon elkészíthetők. Nagyon ízletes, rendkívül egészséges. Szárazanyag tartalmának közel egynegyede fehérje, ötven százaléka pedig szénhidrát. Zsírtartalma alacsony, csak 1-2%, tehát a húsoktól eltérően, szinte minden kímélő étrendbe beleilleszthető. Magas a C-és a B-vitamin-tartalma.

Termesztése házilag csaknem mindenütt megoldható, ahol megfelelő páratartalmú és hőfokú helyiség (kamra, pince, garázs) áll rendelkezésre.

laskagomba
Laskagomba zsákban

Ma már készen kapható (zsákok, szaporítóanyag) az egész ehhez szükséges technológia. A zsákokat nem túl száraz, tiszta, szellős, 15-20 C fokos helyiségben kell elhelyezni, ahol némi fény is van. A gombafonalak 2-3 hét alatt szövik át a tápközeget. Ezt követően a gombakezdemények – mint apró fülecskék – a zsák lyukain bújnak ki. Ha a fólia elvált a tápközegtől, akkor célszerű felhasogatni, hogy a belül képződő gombák is megnőhessenek. A padozatot, a zsákok környékét naponta locsolni kell, de a víz ne érje a gombákat. A termésidő 1-2 hónapig tart, egy zsák 3-3,5 kg gombát terem.

A világszerte leggyakrabban használt csírafajta a HK35 magyar nemesítők nevéhez fűződik, a táptalaj előállítására pedig háromféle szabadalmaztatott magyar technológia áll rendelkezésre. Méltán tekinthető tehát a laskagomba-termesztés hungarikumnak. De azért tájainkon is érdemes belevágni. Gyorsan megtérülő befektetés.

Önnek ajánlott

Leave a Reply