Erős növekedés, gazdag virágzás

Ha már nem várható erősebb fagy, akkor a nyáron és ősszel virágzó cserjéket, melyek az első éves hajtásokon hozzák a virágaikat, erősen vissza kell metszeni. A visszavágás az előző évi virágzó hajtás néhány rügye felett történik. Csak ezután várható erős hajtásnövekedés és gazdag virágzás. Ha a visszavágás elmarad, akkor gyenge, rövid hajtások és kis virágok fejlődnek. Ha a fagyérzékeny fajok a talajig visszafagynak, akkor az elhalt részeket el kell távolítani. Enyhébb klímájú területeken hagyhatjuk a bokrokat erősebben növekedni. Első évben ezeket csak a feléig vágjuk vissza, a későbbiekben azonban az utolsó éves növekményt erősen visszakurtítjuk. Az elvénült cserjéket és bokrokat időről időre ki kell ritkítani.

Az előző évi hajtások néhány rügy feletti visszavágást igénylik: nyári orgona (Buddleja davidii), kék táskavirág (Ceanothus), rekettye (Genista tinctora), bugavirágú hortenzia (Hydrangea paniculata), orbáncfű (Hypericum patulum), tamariska (Tamarix pentandra).

Minden évben erősen vissza kell vágni a fás résznél, s ilyen szempontból a felsoroltak közül még részben se képez kivételt egyik sem: kékszakáll (Caryopteris, Ceratostigma plumbaginoides), télálló fukszia (Fuchsia magellanica „Gracilis”), indigócserje (Indigofera gerardiana), herecserje (Lespedeza), ezüstcserje (Perovskia), gyöngyvessző (Spiraea x bumalda).

Fagykárosodás esetén vissza kell vágni az alábbi fajokat: csarab (Calluna magas fajtái), orbáncfű (Hypericum alacsony fajtái), cipruska (Santolina).

A bugás hortenzia nem tévesztendő össze a cserepes, illetve edényes, vagy kerti hortenziákkal (Hydrangea macrophylla). Ezeknek a virágai gömb alakúak, pirosak, kékek, rózsaszínűek – és csak a száraz virágokat szabad eltávolítani róluk. Hajtásaikat sem télen, sem tavasszal nem szabad visszavágni. A bugavirágú hortenzia évelő cserje vagy bokor, virágai – ahogyan a neve is jelzi, fürtösek, bugásak.

A cserjék és bokrok trágyázásáról sem szabad megfeledkezni. Friss komposzt, vagy tőzeges trágyakeverék kell alájuk. És a metszés után nemsokára eljön az öntözés ideje is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply