Már nem újdonság – a lila burgonya

Lila burgonya

Hát ez vajon mire jó? Tűnődhet az, aki a burgonyát csak a tányérján szokta megkülönböztetni. Hogy melyik omlós, mint a gesztenye, melyik szeletelhető hasábburgonyának, azt a háziasszonyok saját tapasztalataik alapján kénytelenek megtanulni. A vetőburgonya beszerzése ugyanis a családi fogyasztásra termelők esetében, általában nem a szakboltokon keresztül történik, hanem baráti cserebere alapján.

 lila burgonya
A lila burgonya belseje is lila

Talán észre sem vettük, hogy a sárga fajták közül több, ma már nemcsak a könnyen szétfövő, tésztába, pürének való omlós minőséget jelenti, hanem a burgonya valóban sárga színű húsát is.

A cseh burgonyanemesítők az elmúlt években törzskönyveztették a lila húsú burgonyát, amelynek a „Valfi” nevet adták.

Kimondottan étkezési burgonyáról van szó, amelynek nemcsak a héja lila. (Ilyen külső megkülönböztető jele ez idáig is volt a rózsa burgonyafajtáknak). Ennek a húsa (ahogyan a sárga fajtáké sárga) márványozottan erezett – liláskék.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak a fogyasztásának. Azt már régen tudjuk, hogy nagy a tápértéke. Magas a C-vitamin-tartalma, a B-vitaminok egész sora mellett vasat, foszfort, káliumot, magnéziumot is tartalmaz. Az új fajta a, „Vafli”, a felsoroltakon kívül még egy különleges antioxidáns anyagot is tartalmaz (éppen ez hozza létre liláskék színét), 2-3-szor nagyobb mennyiségben, mint a többi fajta, amelynek a rákos megbetegedések és az érelmeszesedés megelőzésében van fontos szerepe.

 lila burgonya
Megfőzve veszít a színéből…

Számunkra azért is érdekes lehet a lila burgonya, mert a déli területeken, a melegebb, jobb minőségű talajban erőteljesebbé válik a gumók lilás színe. Míg ott, ahol kevesebb napfényt kap, változékonyabb az időjárás, halványabb lesz.

A talaj-előkészítés szempontjából fontos, hogy a szerves-trágya, zöldtrágya még ősszel a földbe kerüljön. (Nem több mint 50 kg/10 négyzetméter). Tavasszal, ültetés előtt már csak jó minőségű komposzt alkalmas a burgonya alá. Különben az előcsíráztatás, az ültetés módja nem különbözik a többi burgonyafajtáétól. Amire azonban – mivel drágább ültető-anyagról van szó – ügyelni kell, az a talaj tisztasága. Hogy se kártékony rovarok, se burgonyabetegségek fertőzési gócai ne legyenek benne. A terményváltás a burgonyára különösen kötelező. Nem szabad az előző évi helyére ültetni!

Ma már, a kötelező EU-s normáknak megfelelő fajtákat könnyebb betelepíteni a „szomszédba” is. Minden esetre színesíthetjük vele salátás tálainkat…

Önnek ajánlott

Leave a Reply