Rügypattanás előtt

permetezés Rügypattanás előtt

 

Talán már későn is szólunk: az idén minden más, mint a korábbi években: még nemigen láttunk havat, annyi fagyot tapasztaltunk, amennyi kárt tett a kinnfelejtett öntözőberendezések csövében, kannákban, ha bennük maradt egy kis víz. És áprilisi melegekkel teltek a februári napok, amíg a hóvirágot, a gyorsan növő jácintot, nárciszt féltettük, mi lesz, ha mégis hirtelen hideg téli napok jönnek, már duzzadni kezdtek a rügyek a bokrokon, a gyümölcsfákon. Siessünk tehát a permetezésekkel, amelyek megakadályozhatják a kórokozók és kártevők szaporodását. Mert ezek a növénnyel együtt fejlődnek, károsítják a rügyeket és a leveleket. Permetlé-keverékkel minden parazita tartósan távol tartható.

Rügypattanás előtt már megkezdhetjük gyümölcsfáink lemosó permetezését. Legelőször az almatermésű fákat és a ribiszkéket védjük, legveszélyesebb kártevőjük, a kaliforniai pajzstetű és más károsítók ellen, a régi, jól bevált gyümölcsfaolajjal, vagy a legkorszerűbb, gazdaboltokban ajánlott készítményekkel. Ezeket rügypattanás előtt alkalmazhatjuk a birs és az egres védelmére is. A pajzstetveken kívül sok más rovarkártevőt is elpusztíthatunk így, s csökkenthetjük a lisztharmatfertőzés veszélyét.

A legjobb hatás akkor érhető el, ha nem sokkal a kártevők kikelése előtt vagy közvetlenül utána permetezünk. Ezért általában duzzadt rügy állapotban, az almatermésűeknél pedig még egyszer, az úgynevezett „egérfül” stádiumban védekezünk, amikor az első zöld levélkék hegyes csúcsai már látszanak.

Az őszibarack levélfodrosító gombája ellen rügyfakadás idején kell permetezni. Amikor a tünetek megjelennek, már késő.

A cseresznyelégy ellen – melynek nyüvei már virágkorban behatolnak a termőbe – legkésőbb rügyfakadáskor kell permetezni.

Az almarügyfúró ormányos ellen rügyfakadás után hatásos a védekezés.

A gyümölcsfákról vágjuk le a letört, sérült vagy különböző károsítókkal (pl. pajzstetvek, vértetű, monília, tűzelhalás) erősen fertőzött ágakat, vesszőket. A baktériumos vagy gombás fertőzés okozta sebeket éles késsel tisztítsuk ki, és a metszés során képződött sebfelületekhez hasonlóan gondosan zárjuk le az engedélyezett fasebkezelő szerek valamelyikével. A metszés során fontos adott időközönként fertőtleníteni a metszőollót, hiszen ezzel egyes kórokozók növényről-növényre való átvitele megelőzhető.
A csonthéjasoknál, illetve mandulánál különösen ügyeljünk az ún. gyümölcsmúmiák eltávolítására. A fán áttelelt előző évi beteg gyümölcsök nagy szerepet játszanak a fertőzések megindításában.

permetezés Rügypattanás előtt
A gyökérsarjak

A gyökérsarjak nem mindig haszontalanok. Az alma- és szilvafák gyökereiből előtörő sarjakat házi faiskoláinkban alanyként hasznosíthatjuk. Ássuk ki gyökerestől, tisztogassuk meg a felesleges részektől, vágjuk vissza 10 cm-re és ültessük el a kert jól előkészített talajú részében. Itt nyár végén majd beszemezhetjük a kívánt nemes gyümölcsfajtával.

A kéreg alatti rejtett alvó rügyekből hajtanak ki, amelyek nem is látszanak, és csak azért aktiválódtak, mert a metszés miatt szükség lett rájuk. Ha nem metszettünk volna onnan le részt, akkor alvó rügyek maradtak volna ezek. Nem előnyös, ha meghagyjuk a vízhajtások mindegyikét, mert konkurálnak egymással, idővel besűrítik a koronát, és nem sok értékelhető gyümölcs terem majd rajtuk. Ellenben ha 1-2 vízhajtást hagyunk csak meg, és azokat a koronaformának megfelelően metsszük, akkor idővel egy ifjított, teljes értékű ág nevelhető ki a belőlük.

A permetezés – a rügyfakadás idejétől függően – március elejétől április elejéig végezhető.

Önnek ajánlott

Leave a Reply