Hibák, amiket mosogatáskor követünk el

mosogat8s

A világ állandóan változik, vele együtt a szokásaink is. Az alábbiakban körüljárjuk, hogy miként lehet a konyhában is egészségesebben és kevésbé pazarlóan mosogatni.
A mosogatás sokak által utált házimunka, amelyet azonban muszáj szinte minden nap megcsinálni. Ráadásul azt sem mindegy, hogy hogyan – bár egyszerűnek tűnik, nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Szakértők szerint, a mosogatás közben elkövetett „hibáink” egy része a túlfogyasztáshoz köthető, másik része egészségügyi kérdés. Sokan tehetünk azért, hogy a konyhában is egészségesebben, kényelmesebben és kevésbé pazarlóan éljünk.

Kevesebb mosogatószert használjunk

Ha a mosogatónk úgy néz ki, mint egy kád, amit teletöltöttek habfürdővel, akkor egészen biztos, hogy túladagoltuk a tisztítószert – nehéz leöblíteni, és nyomot is hagyhat az edényeken. Érdemes arra is figyelni, hogy milyen összetevőket tartalmaz a mosogatószerünk – kerüljük azt, amiben klór, triklozán illetve egyéb erős fertőtlenítő szerek vannak. Ha folyó vízben mosogatunk, gondoljunk arra, hogy a mai koncentrált mosogatószereket nem elég a rongyra vagy szivacsra cseppenteni, azt a szivacsot vagy rongyot párszor megnyomva a belsejébe kell juttatni, hogy a vízsugár ne azonnal a lefolyóba mossa az egész adagot…

mosogatás
Image by gpointstudio on Freepik

Kevesebb vizet – de ne tegyünk tálat a mosogatóba!

A vízpazarlás egyik legjobb ellenszere, ha mosogatógépet használunk – egy gépi mosogatás alatt körülbelül nyolcad annyi víz fogy, mint egy kézinél. A legkevésbé takarékos megoldás az, ha folyó vízzel mosogatunk – ilyenkor érdemes speciális, víztakarékos fejet tenni a csapra. Felejtsük el a néhány évtizede még a nyugdíjasok kedvenc takarékossági trükkjét, amikor kis tálba csöpögtették a tisztítószert, s abban lötykölték le a tányérokról, lábosokról a rátapadt ételmaradékot. Hogy utána leöblítették-e még folyó vízzel, vagy csak konyharuhával törölték szárazra – ma már nem derül ki.

Ne csak szivacsot használjunk

A sokak által használt mosogatószivacsokon is elszaporodhatnak a baktériumok, ha nem mossuk ki őket. Higiénikusabb megoldás olyan természetes anyagból készült mosogatórongyot használni, amelyet naponta kimosunk, és hagyunk a levegőn megszáradni. A szivacsot súrolásra használjuk, gyakran cseréljük. Hasznos eszköz, csak tartsunk mellette gyorsan száradó, megfelelő textil „mosogatórongyot” is.

Nem kell törölgetni!

Ha jó edényszárítónk van, amelyben külön állítva az evőeszközöket, tányérokat, főzőedényeket megvárjuk, hogy lecsöpögjön róluk a víz, felesleges törölgetni ezeket. Mehetnek vissza a megszokott helyükre.

Tartsuk tisztán a mosogatót

Vannak még háziasszonyok, akik a mosogató lefolyójába öntik a vázából a virágok elrothadt szártól megzöldült, büdös vizet is. Sőt, szűrő nélkül ide öntik a folyékony ételmaradékokat. Nos, a vázák állott, bűzös vize a vécébe való, az ételhulladék – nyersen vagy főzve-sütve – a bio tárolókba, amelyek ott állnak ma már a szemetes kukák mellett.

Minden mosogatást követően súroljuk ki és fertőtlenítünk ki alaposan a mosogatónkat, mert e nélkül hiába is várjuk, hogy az edényeink, evőeszközeink tiszták legyenek.

A legtöbb nyugdíjas már kevesebb vizet használ el, mivel kevesebbszer – vagy kevesebbet is – főz, egy vagy két személyre. Ezért nem is igényli a mosogatógépet. Pedig, ha romlik a látása, hasznos lehet. A hozzátartozókon múlik, meglepik-e ilyen modern, de praktikus ajándékkal…

Önnek ajánlott

Leave a Reply