Megoldás a világ élelmiszerválságára?

Megoldás

A Perui Burgonyamúzeum lehet a megoldás a világ élelmiszerválságára? A gyorsan változó éghajlat és a globális élelmiszerbiztonságot fenyegető növekvő veszélyek miatt a tudósok egy egyedülálló forráshoz fordultak: A perui burgonyaparkhoz. Ez az Andokban magasan fekvő élő múzeum a burgonyafajták hatalmas változatosságának ad otthont, és potenciális megoldást kínál az éghajlatváltozás okozta kihívásokra.

A 90 négyzetkilométeren elterülő burgonyapark Cuscóban őrzi a gazdák ősi tudását és hagyományos burgonyafajtáikat. Azáltal, hogy a burgonyát különböző magasságokban és különböző kombinációkban termesztik, az agronómusok képesek új genetikai változatokat létrehozni, amelyek jobban ellenállnak az aszályoknak, árvizeknek és fagyoknak.

megoldás
90 négyzetkilométeren termesztik a burgonyát

1367 burgonyafajta

A park 1367 burgonyafajtából álló lenyűgöző gyűjteménnyel büszkélkedhet, ami a burgonya sokféleségének élő laboratóriumává teszi. Ezek a burgonyafajták, amelyeket 7000 évvel ezelőtt a perui földművesek ősei háziasítottak, kulcsfontosságúak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz. A globális felmelegedés hatására a kártevők felfelé haladnak, és arra kényszerítik a gazdákat, hogy a park magasabban fekvő részein ültessenek burgonyát. A park lakói teszteket végeznek, hogy felmérjék az őshonos burgonyafajták ellenálló képességét a faggyal, jégesővel, intenzív napsugárzással és az andoki burgonyabogárral szemben.

A burgonyafajták sokféleségének megőrzése és hasznosítása létfontosságú a változó éghajlaton is boldogulni képes új fajták nemesítéséhez. Míg a tudósok laboratóriumokban vizsgálják a géntechnológiát, a burgonyaparkban élő gazdák évezredek óta gyakorolják ezt a munkát, gyakran vad rokonokkal keverik a növényeket, hogy növeljék az ellenálló képességet.

megoldás
Az őshonos burgonyafajták, köztük a cuchipa acan, az alq’a piña, a puka piña, a conejito, a condor huarmi, a lleque és a chiquibonita válogatása. Fénykép: Nemzetközi Burgonyaközpont

Helyi vetőmagbank

Erőfeszítéseik eredményeit egy helyszíni vetőmagbankban és a világ legnagyobb in vitro génbankjában, a limai Nemzetközi Burgonyaközpontban tárolják. Ezek a gyűjtemények létfontosságú erőforrásként szolgálnak a globális éhezés elleni küzdelemben és a fenntartható mezőgazdaság előmozdításában. A Központ Afrikában és Ázsiában, különösen Kínában végzett munkája például hozzájárult az élelmiszerhiány leküzdéséhez és jövedelemtermeléshez.

A biológiai sokféleség fenntartása az éghajlatváltozás felgyorsulásával kritikus fontosságú. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint 1900 és 2000 között a növények sokféleségének 75%-a elveszett, és a változó éghajlat 2055-re az élelmiszernövények vadon élő rokonainak akár 22%-ának túlélését is veszélyezteti.

megoldás
Válogatott, biológiailag megerősített burgonya, amelyet úgy termesztettek, hogy magasabb legyen a cink- és vastartalma. Fénykép: David Dudenhoeffer/ Nemzetközi Burgonyaközpont

A talajromlás fokozódásával és a termesztett növények ellenálló képességének egyre fontosabbá válásával a burgonyapark őreinek erőfeszítései reményt adnak a világ élelmezésére. A helyi gazdák tudásának hasznosításával és a burgonyafajták sokféleségének megőrzésével a perui Burgonyamúzeum létfontosságú szerepet játszhat a globális élelmiszerválság kezelésében.

Peru’s Potato Museum: A Solution to the World Food Crisis?

Önnek ajánlott

Leave a Reply