Köhög? Ne törődjön bele!

köhögés

A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.

A köhögési inger számos folyamatot kísér, számos betegség tünete lehet, a légúti betegségek mellett kardiológiai, emésztőszervi vagy akár pszichés problémák is állhatnak a hátterében. Ezért sokszor igen alapos kivizsgálás után lehet csak a köhögés pontos okát meghatározni.

A köhögés légzőszervi okai

Az akut köhögéses panaszok hátterében leggyakrabban a felső légutak gyulladásos megbetegedései állnak. Ez lehet torokgyulladás, gégegyulladás, légcsőgyulladás, hörgő- és tüdőgyulladás. Kórokozói leginkább vírusok és baktériumok, ezeken kívül különleges – igen ritka – esetekben gombák.

A dohányosok és az asztmások köhögése is a légutak idült gyulladására vezethető vissza. A krónikus köhögés mögött gyakori ok a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), továbbá a mellhártya gyulladása, a tüdőtágulat (tüdőemfizéma), továbbá a tbc is köhögéssel jár.

Köhögést okoznak a légzőszervek egyes jó- és rosszindulatú daganatai. Leggyakrabban a tüdő rosszindulatú daganatai okoznak ezek közül köhögést, ám ezen kívül a gége, a mellhártya, a mellüreg tumorai is előidézhetik.

Köhögést okoz természetesen a légutakba került idegentest, például félrenyelés kapcsán.

köhögés
Pollenek, egyéb allergén anyagok

Köhögést válthatnak ki a légutakba kerülő allergének (pollenek, egyéb allergén anyagok) is. Most szinte állandóan magas koncentrációjú a pollen, amelyet még a szaharai por szokatlanul nagy mennyisége is „dúsít”. Ez rend kívüli mértékben növelheti az allergiás emberek légzését. Ezért is ajánlatos az előírt antiallergén tabletták trendszeres szedése. (A legbiztosabb, ha orvos írja elő.) A szájmaszkok alkalmazása a szeles, virágporral, szaharai homokkal tele levegőben könnyíthet a légzési nehézségeken.

Régebben gyermekeknél fordult elő a húzó jellegű szamárköhögés, ám mióta az ellene kifejlesztett védőoltás a kötelező védőoltások közt szerepel, ezzel a betegséggel már csak akkor találkozunk, ha az oltás elmaradt és fertőzés alakult ki.

Nemrég Szlovákiában ismét előfordultak ilyen esetek. Ezek nemcsak a gyermekek, hanem az idősek esetében is igen veszélyesek.

A köhögés emésztőszervi okai

A visszatérő problöme egyik oka a refluxbetegség, amikor is a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, onnan a légcsőbe jut, ott a légutakat irritálja és köhögési ingert vált ki. Ez különösen jellemző lehet éjszaka, amikor a vízszintes testhelyzet miatt fizikailag kedvező helyzet alakul ki a savas reflux számára. A felületes, száraz fajta szokott jellemző lenni. Kompenzálható a folyamat az ágy fejvégének emelésével, a savtermelődést csökkentő gyógyszeres kezeléssel. Sajnos, sok esetben a diagnózisra nem vagy csak nehezen derül fény, mert sokszor elsősorban légzőszervi okok irányába folyik a kivizsgálás.

A köhögés kardiológiai okai

Köhögéssel járhatnak különböző heveny és idült szívbetegségek, gyakran szívbillentyűhiba (aorta inszufficiencia). A köhögés jelentkezhet szívelégtelenség során, amikor is a szív rossz pumpafunkciója miatt a tüdőben pangás alakul ki, nő a nyomás a tüdő-erekben. Amennyiben a folyamat súlyossá válik, akkor akár tüdőödéma is kialakulhat, melyre a habos köpetürítéssel járó köhögés jellemző.

A szívelégtelenség oka a sajnos, igen gyakori ischaemiás szívbetegség, a magas vérnyomás, ritmuszavar, a szívburok gyulladása, toxinok, gyógyszer-mellékhatás, ritkán terhesség.

A köhögés pszichiátriai okai

Sokszor nincs mögötte szervi ok, hanem pszichés tényezők miatt alakul ki. Különösen gyerekeknél gyakori, de túlérzékeny felnőttek, idősebb, szorongásos betegek esetében, érzelmileg megterhelő időszakban, váratlan, kellemetlen esemény következtében szervi ok nélkül is jelentkezik a köhögés. Előfordul, hogy légzőszervi betegség után marad meg az ideges köhögés, majd megszokássá válik. Önmagában is jelentkezhet az ideges köhögés, és ha a diagnózis nem kerül időben felismerésre, akkor számos fölösleges vizsgálat és gyógyszerszedés történhet.

Gyógyszer mellékhatás

A gyógyszerek mellékhatása is lehet köhögés, jellemző ez a mellékhatás ACE-gátlók esetében (angiotenzin-konvertáló-enzim-gátlók), melyek igen fontos gyógyszercsoportot jelentenek a magas vérnyomás kezelésében. Szívelégtelenségben is alkalmazzák őket, ezért a szívelégtelenségben szenvedő beteg köhögése során igen fontos megkülönböztetni, hogy a köhögés gyógyszer-mellékhatás miatt alakult ki, vagy a szív csökkent pumpafunkciója miatt.

Egyszerűbben fogalmazva: aki vérnyomás-csökkentő gyógyszereket szed, s nem múlik a köhögése, kérje ezeknek a vizsgálatát, illetve, hogy milyen hatást fejtenek ki ebben a tekintetben.

MIKOR FORDULJUNK FELTÉTLENÜL ORVOSHOZ?

Ha a köhögési inger napok, hetek múltán sem szűnik meg, esetleg láz, nehézlégzés vagy légszomj tapasztalható mellette, érdemes orvosi segítséget igényelni. A kivizsgálás akkor is ajánlott, ha a köhögés során váladék jelentkezik, amely sűrű állagú és zöldessárga. Rózsaszín vagy egyértelműen véres köpet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén sürgős ellátásra szorul a páciens, ha súlyos légzési vagy nyelési nehézségei vannak.

Sok mindent elárul a jellege

A köhögés számos különböző betegség tünete lehet. Az okok megállapításához az orvosnak pontosan ismernie kell a köhögés jellegét. Mielőtt kezelőorvosához fordulna, gondolja át Ön is a következőket!

  • Mióta tart és hirtelen kezdődött-e?
  • Száraz vagy köpetürítéssel jár?
  • Változott-e az elmúlt időszakban a köhögés vagy a köpet jellege?
  • Befolyásolja-e a köhögését a testhelyzet, a napszak, vagy bármilyen egyéb tényező?
  • Társul-e fájdalom a köhögéséhez?

Az alábbi tényezők segíthetnek felderíteni a köhögés okát:

  • Ha kevesebb, mint három hétig tart, akut köhögésről beszélünk, és leggyakrabban valamilyen felső-légúti fertőzés okozza. Ezzel szemben a krónikus köhögés kezeletlenül három hétnél hosszabb idő alatt sem hagy alább. Ebben az esetben feltétlenül forduljon orvoshoz!
  • A minősége szerint lehet produktív (hurutos) vagy nem produktív (száraz) köhögés, ez utóbbi nyálkahártya-irritációt jelent. Gyulladásos folyamatok elején jellemző lehet a száraz köhögés, amely később hurutos formába mehet át, szintén jellemző a száraz köhögés idegentest-aspirációnál.
  • Sőt, nem mindegy az sem, hogy mely napszakban jelentkezik a köhögés, ugyanis a különböző betegségek okozta köhögések más-más napszakban (pl. kifejezetten csak reggel, vagy éjszaka), vagy időtartamban állnak fenn.

Önnek ajánlott

Leave a Reply