A világ legnagyobb növényei

rekordok
rekordok
Rafflesia arnoldii

Rafflesia arnoldii

A legnagyobb virág egy méter átmérőjű, 7 kilogrammot nyom, rothadó húsra emlékeztető szaga van. A Rafflesia arnoldii élősködő életmódot él, vagyis más növényekre tapad, és azokból veszi fel a tápanyagot.

Ennek a vörös színű virágnak nem csak a kiterjedése, de a tömege is meghökkentő: hét kilogramm. Az illata nem kevésbé, de nem pozitív értelemben, ugyanis rothadó húsra emlékeztető szagot áraszt, ezzel csalogatja magához a beporzó rovarokat. Mivel a trópusi esőerdők alsó szintjén él az evolúció során kénytelen volt hatalmas virágot „kifejleszteni”, hogy beszállhasson a megporzó rovarokért folytatott „harcba”, így ugyanis könnyebben észrevehető – vélik a kutatók. A közepében egy nagy lyuk található, melyben 6-7 liter vizet képes tárolni.

rekordok
Foto: Bilby, CC BY 3.0,

Victoria amazonica

Dél-Amerikából származik az óriás tündérrózsa, amelynek 2-3 m átmérőjű levele olyan szilárd, hogy a 60-70 kg-os embert is képes megtartani a vízen. Virágzása is különleges.

A víz alatti szára is elérheti 7–8 m-es hosszúságot. A levelek fonákát hegyes tüskék borítják, hogy megvédjék a növényevő halak ellen. Ez a faj látható a guyanai címerben is. A mindössze két éjszakán át nyíló, 20-25 cm átmérőjű virág az első éjszaka hófehér és ananászillatot áraszt, a második éjjel pedig már nyílás után rózsaszínű lesz. Beporzását rovarok végzik.

Posidonia australis

rekordok
Szálas gömbfű vagy szalagfű

A világ legnagyobb növénye címet eddig egy Utah államban álló rezgőnyár birtokolta, amely bár hatalmas a maga 0,43 négyzetkilométeres területével (a fa egyazon gyökérből kinőtt sarjai alkotják az egyetlen meganövényt, amely gyakorlatilag egy erdőnek látszik), ez szinte csak porszemnek tűnik a most felfedezett új rekorder 200 négyzetkilométeres méretéhez képest.

Posidonia australis faj – más néven szálas gömbfű vagy szalagfű – gyakori növény Ausztrália déli partjai mentén. A tudósok nemrég az öböl tengerifű-szálainak genetikai különbségeit kezdték felderíteni, ám legnagyobb meglepetésükre egy igen érdekes helyzettel találták szembe magukat.

A kutatók nagyjából 18 ezer genetikai jelzőanyagot (markert) vizsgáltak meg a faj változatai után kutatva, hogy egy helyreállítási projektben felhasználható példányokat válasszanak ki. Ehelyett azonban azt fedezték fel, hogy ugyanaz a növény burjánzott szerteszét a gyöktörzsei segítségével, épp úgy, ahogy a gyep terjed a talajon. „Úgy tűnik, a létező kétszáz négyzetkilométeres szalagfűmező egyetlen csemetéből terjedt szét” – mondta Jane Edgeloe, a Nyugat-ausztráliai Egyetem (UWA) kutató hallgatója.

Ez az egyetlen növény most is úgy terül tovább, mint egy rét, miközben élőhelyet nyújt teknősöknek, delfineknek, dugongoknak, rákoknak, halaknak.

rekordok legnagyobb
Foto: Thomas Schoch, CC BY-SA 3.0

Velvicsia

A legkietlenebb körülmények között, a namíbiai kősivatagban él a Welvitschia mirabilis, ez egészen egyedülálló, sem a lágyszárú növények, sem a fásodó cserjék közé be nem sorolható különlegesség. Ott, ahol soha eső nem esik, egész hosszú, több száztól akár kétezer évig is tartó élete során, csupán két, 30 cm széles levelet fejleszt. Ezek 2-6 méteresre is megnőnek. Bőrszerűek, bordázottak, tapintásuk fára emlékeztet. Ha a végük elszárad, a tövüknél új, zöld részt hajtanak. Rövid törzse tönkszerű, sötétbarna, évgyűrűk nélküli.

Frissen elsüllyed a vízben, szárítva füst nélkül ég. Megvastagodott karógyökere kapaszkodásra, tápanyagok tárolására szolgál. A vizet ugyanis nem a talajból, hanem a sivatagban az év háromszáz napján képződő sűrű ködből veszi fel, levelei gázcsere-nyílásain keresztül.

rekordok legnagyobb
Foto: Credits: US Botanic Garden

Titánbuzogány

Legnagyobb virág és egyben a legbüdösebb is, a Titánbuzogány, az Amorphallus titanium – szemléletes elnevezés -, amelyet magyarul is megpróbáltak illedelmes névvel illetni. Ez elég nehéz lehetett, ha alaposan szemügyre vesszük a 2 m széles és 3 m magas virágot, amelyet nézni ugyan lehet, de a közelében megmaradni annál kevésbé, annyira undorító szagot áraszt. Ezzel tartja távol magától a kártékony rovarokat, s vonzza a beporzó legyeket.

Virágzás után a gumóból kihajt egy új levél, amely egy kisebb fa magasságát éri el. Ez idővel elfásul, a teteje három részre oszlik, és belőle több kisebb levél nő ki. Az új lomb 6 méter magas és 5 méter széles lehet. Az elfásult levél minden évben elhal, és a következő évben új levél nő a helyébe — közben a gumó körülbelül 4 hónapig pihen.

Önnek ajánlott

Leave a Reply