A legjobb gyomirtó

gyomirtó

Sajnos, még mindig a kapa a legmegbízhatóbb, leggyorsabb gyomirtó eszköz, ha ügyesen bánunk vele. És, ha közvetlenül a zöldségfélék, vagy virágok mellől kell eltávolítani a gyomot, akkor a saját kezünk. Ezzel a fáradságos, szűnni nem akaró munkával számolnunk kell, ha kultúrnövényeket termesztünk. A már többször ajánlott magas, vagy emelt ágyások, a különféle talajtakarások szintén csökkenthetik a gyomosodást, illetve könnyebbé tehetik a gyomnövények eltávolítását. A szamócaágyások könnyebben megművelhetők, ha szélesebb sorokba ültetjük a töveket. Ily módon sarabolóval talajlazítást, gyomirtást végezhetünk, s még a fölösleges indákat kevesebb erőfeszítéssel eltávolíthatjuk.

Az aszatoló

Azokat a gyomnövényeket, melyek erőteljes földalatti gyökereket, gyöktörzseket fejlesztenek és ezekből a föld felszín közelében történő vágás után is képesek kihajtani, a gyöktörzsükkel együtt kell eltávolítani (pl. pitypang). Ehhez külön eszközt is lehet vásárolni, melyet aszatolónak (acatolónak) nevezünk. Segítségével a gyöktörzset olyan mélyen lehet elvágni, hogy utána abból a növény már nem képes kifejlődni. A tarackot pedig sokkal egyszerűbb ásóvillával kiemelni, mert a kapával diribdarabra vágott gyöktörzsből újabb és újabb hajtások törnek elő, ezért ahelyett, hogy megszabadulnánk tőle, elszaporítjuk.

gyomirtó
Finalsan gyomirtó

Családi gyümölcsösben, konyhakertben egyáltalán nem ajánlható az agresszív gyomirtó vegyszerek alkalmazása. Természetbarát, hasznos rovarokra, állatokra, emberre egyáltalán nem ártalmas a Finalsan gyomirtót, amely kiskertekre méretezett mennyiségben, permetezőként alkalmazható flakonokban kerül a szaküzletekbe.

A gyomosodást csak akkor lehet visszaszorítani, ha nemcsak az ágyásokat, hanem a kert távolabbi zugait, a kerítések szélén húzódó földsávokat is tisztán tartjuk. És, ha nem várunk eltávolításukkal addig, amíg virágozni kezdenek, s magjuk földre hullásával gondoskodnak további szaporodásukról.

A zöldtrágya növények hatékonyan segíthetnek igyekezetünkben. Amikor letermett egy-egy ágyás, ne hagyjuk üresen. Néhány hétre is érdemes hajdinát, fehér mustárt, stb. vetni bele. Mielőtt kiültetjük a nyári, őszi zöldségfélék palántáit, lazán belekapálhatjuk a talajba a sűrű növénytakarót. Ennek két haszna is lehet: nem hagyja kikelni, s megerősödni a gyomnövényeket, és tápanyagokkal gazdagítja a kerti földet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply