Júniusi kertésznaptár

Lobélia erinus

Aki eddig elmulasztotta virágdíszbe öltöztetni az erkélyét, ablakpárkányát, még nem késő, júniusi tennivalóként még megteheti. Négy hónapon keresztül viríthatnak még a virágok. Sűrűn bokrosodó, halványkék lobélia (Lobélia erinus), fehérpiros „cirmos” virágú futómuskátli (Pelargonium peltatum), a Brazíliából származó, ibolyaszínű virágú, orchideára emlékeztető angelónia (Angelonia gardneri), dúsan lecsüngő, teljes virágú, rózsaszín petúnia ültethető a szélvédett, napos helyet kapó erkélyládába. Az első fagyokig még hosszú az idő. Aki most válogat a már virágzó, egészséges gyökérlabdájú cserepes növények közül, gondosan kiválaszthatja a megfelelő színűeket. További fejlődésük meghatározója a tápanyagokkal ellátott, speciális földkeverék és a rendszeres öntözés.

júniusi
Solanum melongena „Faselis”

Messziről érkeztek

Ma már eszünkbe sem jut, hogy valamikor a vadon termő növények, gyökérfélék alapozták meg a táplálkozási szokásokat. Ahány tájegység, éghajlati feltétel, annyiféle fűszer- és zöldségnövény, gyümölcs. Később, a nemesítések során, egyre több kultúrnövény kerülhetett a konyhakertekbe. És ma már igazán határok nélkül válogathatunk, sőt, a fólia, üvegház jóvoltából termeszthetünk is, akár egészen más klimatikus körülményeket, igénylő növényeket is.

Például ezt a hosszúkásra növő tojásgyümölcsöt (Solanum melongena „Faselis”), amely fólia alatt nagy hozamú, ízletes termést nyújt, de szélvédett helyen a szabadföldben is szépen terem.  A cserépben is jól teleltethető marokkói menta (Mentha spicata „Nana”), amely éppen a mediterrán ételek fűszerezéséhez nélkülözhetetlen. Vagy a hegyes, kellemesen, pikánsan csípős török „Kekova” feferóni paprika. Ma már az EU országaiban különféle vetőmagokat is vásárolhatunk. És kertünket, ételeink sorát gazdagíthatjuk eddig nem használt, szokatlannak tűnő, ám értékes, ízletes zöldség- és fűszernövényekkel.

júniusi
Jégeső

Ha elverte a jég

Sok kertet letarolt mostanában a heves felhőszakadás, jégeső. A levélzetüktől megfosztott zöldségfélék nehezen térnek magukhoz, főleg azok, amelyek a sérült szárrészeken keresztül meg is fertőződhetnek. Ami zsenge állapotban is értékesíthető, fogyasztható, inkább szedjük fel (már amennyit érdemes). Például a hagymát, fokhagymát. A burgonya, mivel sok apró gumója a föld alatt fejlődik, még kihajthat a megmaradt, ép szárhajtások szerteágazódhatnak. Viszont az eltevési uborka lédús szárai, levelei annyira megsínylik az ilyen természeti csapást, hogy utána elszáradnak. Ha nem zúzza össze a jég, a lezúduló eső, akkor a gombás betegségek támadják meg. Érdemes ezért még most, júniusban újra eltevési uborkát vetni.

A cukorborsó

Még babot is ültethetünk, ha zöldfogyasztásra érik be, akkor is jól járunk. Cukorborsót, zöldborsót is ültethetünk. Hagymát is vethetünk még. Tárolásra való sárgarépa, petrezselyem is vethető még. Kint telelő kel, bimbóskel, póréhagyma vetése, ültetési is most időszerű. Újdonság az ízletes, nyersen, salátaként is fogyasztható hegyes csúcsos vöröskáposzta, a „Kalibos”. Akár csak most vetjük, akár már palántaként ültetjük, a fagyokig még egészséges, szép termésre van kilátásunk a jól kiválasztott, nyári vetésre ajánlott zöldségfélékből.

Fontos, hogy a kertet sújtó jégeső, felhőszakadás után, a következő (nyári) veteményezés előtt tisztítsuk meg a talajt, ne maradjanak benne az előző vetemények gyökér- és szármaradványai. Gyorsan ható, kombinált műtrágyával (Slovcerit, Cererit, NPK) állítsuk helyre a talaj tápanyag-egyensúlyát. Gereblyézést követően aztán ültessünk, vessünk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply