Koszorúér-bypass műtét: esély a hosszabb, jobb minőségű életre

A bypass műtét

A bypass műtét a leggyakoribb, felnőtteken végrehajtott szívműtét. Akkor ajánlják az orvosok, amikor részlegesen elzáródik egy vagy több ér azok közül, amelyek vérrel látják el a szívet.

A koszorúérműtét (bypass-műtét)
A koszorúér-bypass műtét bonyolult eljárás, amely jelentős felkészülési és felépülési időt igényel. Esetenként szükség lehet sürgősségi bypass műtétre is, de a legtöbb esetben ez tervezett beavatkozás. A bypass műtét viszonylag biztonságos és hatékony módszer a szívinfarktus és a halálozás kockázatának a csökkentésére. Ez a beavatkozás a szívkoszorúér-betegségek és a mellkasi fájdalom tüneteinek az enyhítésére is alkalmas.

Mit kell tudni a beavatkozásról?

Az orvosoknak számos eljárás áll a rendelkezésükre az érelzáródás feloldására. Ha viszont nem kezelik, akkor ez a szívkoszorúér-betegség szívinfarktushoz vagy akár halálhoz is vezethet.

Ha lehetséges, akkor az orvosok inkább gyógyszeres kezeléssel vagy olyan kevésbé invazív eljárással oldják fel az érelzáródást, mint a sztent beültetése. Ha ezek az eljárások nem alkalmazhatók vagy nem megfelelőek a beteg számára, akkor dönthetnek az orvosok a bypass műtét mellett. A bypass műtét az egyik leghatékonyabb fegyver az elzáródott artériák és az általuk okozott problémák ellen. Orvostudományi elnevezése a szívkoszorú-artéria bypass graft (CABG).

A CABG műtét során eltávolítanak egy véredényszakaszt a mellkasból, a karból vagy a lábból, és ezt arra használják, hogy kikerüljék (angolul bypass) vele az elzáródott érszakaszt. Ennek köszönhetően újra megfelelő mennyiségű vér jut el a szívbe. A sebész egyetlen operáció alatt egynél több artériát is megműthet. A dupla bypass során két, a tripla bypass során három és a négyszeres bypass során pedig már négy érszakaszt tudnak áthidalni. Az ötszörös bypass a legbonyolultabb műtét, mert ilyenkor a szívet tápláló mind az öt nagy artériát áthidalják. Amikor eltávolítanak egy véredényszakaszt a szervezet másik részéből, az nem okoz érzékelhető változást az adott terület vérellátásában.

A bypass műtét

A koszorúér-bypass műtét fajtái

A bypass műtét egy tipikus nyílt szívműtét, ez azt jelenti, hogy a sebész (szinte mindig) felnyitja a mellkast, hogy hozzáférjen a szívhez. A sebész a műtétet végezheti „pumpás” vagy „pumpa nélküli” módszerrel.

Előfordul olyan eset is, amikor a sebész a mellkas feltárása nélkül is végre tudja hajtani a szívbypass műtétet.

A „pumpás” szívműtét során szív-tüdő gépet használnak a vérkeringés és a légzés fenntartására. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a sebész leállítsa a szívet, mert így könnyebb elvégezni a műtétet. A „pumpa nélküli” szívműtétet dobogó szív mellett hajtják végre, és ilyenkor nem használnak szív-tüdő gépet. A kockázatok és a lehetséges szövődmények személyenként változnak. Az orvosok döntik el, hogy az adott betegnek melyik műtéti módszer lesz a legmegfelelőbb.

Mire számíthatunk a műtét előtt?

A szívbypass műtét előtt a következőket kell tenni:

  • Nem szabad szedni aszpirintartalmú gyógyszert a műtétet megelőző 3 napban;
  • Azonnal abba kell hagyni a dohányzást, mert a dohányzás nyálkát termel a tüdőben, ami befolyásolja a gyógyulást;
  • Gondoskodni kell egy olyan személyről, aki végig a beteggel marad, amikor hazaengedik a műtét után;
  • A műtét előtti nap éjfél után már nem szabad se enni, se inni;
  • Az orvos minden utasítását be kell tartani.

Vannak olyan betegek, akik a saját vérükből adnak vért, amelyet a műtét során felhasználhatnak.

A tervezett bypass műtét előtt meg lehet beszélni az orvossal a műtét részleteit. Ilyenkor elmagyarázzák a műtét menetét, megbeszélik, hogy mennyivel előbb kell megérkezni és segítenek az előzetes papírmunkában is. A műtét előtt különböző vizsgálatokon kell átesni, például EKG-n, mellkasröntgenen és laborvizsgálaton.

A műtét előtt behelyeznek egy tűt a beteg karjában lévő vénába. Ezen az intravénás tűn keresztül juttatják be közvetlenül a beteg szervezetébe a szükséges folyadékokat és gyógyszereket. Az ellátó személyzet egyik tagja leborotválja a műtéti területet. Közvetlenül a műtét előtt olyan szert ad az orvos, amelytől a műtét végéig mély alvásban lesz a beteg. Bár ez változó, de egy szívbypass műtét általában 3-6 órán keresztül tart.

A bypass műtét
Koszorúér-szűkület esetön gyógyszeres és felszívódó stentek jöhetnek szóba

Sikerességi arány

A bypass műtét komoly, de viszonylag biztonságos műtét. Rengeteg ilyen műtétet végeznek évente, és a műtéten átesett emberek nagy többsége megszabadul a tünetektől anélkül, hogy a továbbiakban hosszú távú kezelésekre lenne szükségük.

Minél veszélyesebb egy szívműtét, annál nagyobb a komplikációk kockázata. A halálozási arány alacsony ennél a műtétnél, a jelentések alapján a szívbypass műtéten átesett betegek mindössze 2-3 százaléka hal meg a műtét következtében.

A felépülés idő

Az ébredés után a betegnek egy cső van a torkában, hogy segítse a légzését. Ez furcsa és kellemetlen érzés, de szükség van rá. Az orvos általában 24 óra múlva eltávolítja a csövet. Általában egy hétig marad kórházban a beteg a műtét után. Normális, ha fájdalmat érez és éjszaka megizzad a beteg, és az is lehetséges, hogy a tüdőben folyadék gyűlik össze, ilyenkor gyakran kell köhögnie a betegnek.

A betegek általában rögtön azután elkezdenek enni és mozogni, miután az orvos eltávolította a légzést támogató csövet. A műtét utáni általános gyógyszer a vérlemezkék összetapadását gátló szer, amely megakadályozza a vérrögök kialakulását.

Miként változik meg az élet a műtét után?

Lehetséges, hogy szövődmények alakulnak ki, de ez nem általános. Az a legvalószínűbb, hogy semmilyen szövődmény nem lesz, és a legtöbb ember a műtét után hamarosan sokkal jobb minőségű életet élhet, mint előtte. Rögtön javul a beteg állapota, megszűnik a mellkasi fájdalom és az összes olyan tünet, amely az elzáródott szívkoszorúerek miatt alakult ki. Az a legfontosabb, hogy a sikeres bypass műtét eredményeképpen sokkal alacsonyabb lesz a szívinfarktus és a halál kockázata.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply