A csípős chili család

Hiába tudjuk, hogy hagyományos ételeinket a legjobban a magyar fűszerpaprika, meg a cseresznyepaprika ízesíti, azért csak kipróbáljuk egyik-másik chilit is. Korábban bemutattuk már a legismertebb chili fajtákat, de azért nem árt, ha ismét sorra vesszük őket. Akinek kedve és türelme van, termeszthet néhány fajtát ezekből is.

Milyen erős?

A különböző fajták csípősségét az ún. Scoville-skálán mérik, mértékegységét SHU-val jelölik. Ez úgy történik, hogy a chili-kivonatot cukros vízzel hígítják, egészen addig, amíg már nem csíp. Például a Jalapeno-kivonatot 2500-szorosára kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük a csípősségét. A világ legerősebb chilijét, a Trinidadi Skorpiót 1 millió 300 ezer SHÚ erősségűnek ítélték.

chili
Tulipánpaprika (Bishop’s crown)

Tulipán

A Capsicum baccatum fajhoz tartozó, nálunk dísznövényként is cserepezett chilit már tájainkon is termesztik. „Bishop Crown” néven keressük a püspökkorona, a karácsonyi harang vagy a jokersapka magját. Számunkra is elfogadható a csípőssége, amely, szakértők szerint, kissé édeskésen kellemes. A növény meglehetősen magas növésű, akár 70-80 cm magasra is megnő. A levelei közepesen szélesek, szára kissé elágazó. A termések zöld állapotban elérik teljes nagyságukat, majd ezután a narancs, végül piros színűre érnek, 4-5 cm hosszúak, és körülbelül ugyanolyan szélesek. Húsuk közepes vastagságú, de viszonylag könnyen szárítható.  Termése 90 nap alatt szép pirosra érik a napfényen. (Erőssége 2500-8000 SHU)

Jalapeño

Jalapeno

Ez a chili a mi paprikáinkkal (Capsicum annuum) egy fajhoz tartozik. Mexikóból származik, 60 cm magas, sűrű bokorrá fejlődik (fóliában még magasabbra nő), s 7 cm-es termései 80 nap alatt érnek be. Csípősségük attól függ, mennyi napfény éri őket, s hogy milyen talajban fejlődnek. A növény 75–90 centiméter magasra nő. Életciklusa 75–80 nap. Virága fehér színű, pettyek nélkül. Egy tipikus egyed 25–30 paprikát terem, és folyamatosan szüretelhető.  Mostanában a legtöbb divatos ételrecept ezzel készül. (Erőssége 2500-10 000 SHU)

chili
Thai sárkány

Thai sárga és Thai sárkány

Az ázsiai konyha kedvelt fűszere ez a két méregerős fajta. Nyersen és őrölve is fogyasztható, illik a magyar ételekhez is. Akár 2 m magasra is megnőhet, nem ritka a 200 db termés egy tövön. Fóliában már április végén ültethető, de a szabadföldbe csak a fagyosszentek után kerüljön! A thai sárkánypaprikának gazdag, jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Ültetés előtt nem árt némi komposztot a bedolgozni a talajba. Törekedjünk arra, hogy 6,2 és 7,0 közötti pH-értékű legyen a táptalaj. Egy talajvizsgálat segíthet a talaj megfelelő módosításában, hogy az elérje az ideális tápanyagszintet és pH-értéket. Ültessük a paprikapalántákat egymástól 1 m távolságra,  sorokba. Az a legjobb, ha karót is teszünk a növények mellé, hogy megtámasszuk őket növekedésük során. (Erőssége 80 000-100 000 SHU)

Habanero

Habanero

A Capsicum chinense fajhoz tartozik. Bár a habanero havannait jelent, ez mégsem ott, hanem Jamaicán őshonos. Méregerős, főképpen szószokat készítenek belőle. Színe változatos, zöldtől a pirosig, meg a sárgától a csokoládéig terjed. A 60 cm magasra növő bokrokon a 6 cm nagyságú termések 90 nap alatt érnek be. Magyaros ételekhez nemiegen ajánlható.

(Erőssége 200 00-350 000 SHU)

Ha chilit nevelünk

– a virágzás kezdetétől ne használjunk tápoldatot, mert ledobja a virágokat!

– a madárchilit (az erkélyen vagy teraszon) olyan helyen tartsuk, ahol a 2,5 cm átmérőjű, gömbölyű terméseket nem csipkedhetik le a madarak. Nekik ugyanis nem számít, hogy méregerős, mivel nem érzik az erős ízt, szívesen csemegéznek belőle, ha rátalálnak.

– ha több fajta chilit ültetünk, jókora távolság legyen közöttük, mivel könnyen beporozhatják egymást, így a végeredmény nem az lesz, amire számítunk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply