Perzselt a kánikula – kiégett a fű

kiégett

Elég volt, ha a család néhány napig öntözés nélkül hagyta a pázsitot. Száraz foltok keletkeztek benne, csak a gyom nőtt tovább. A fű egyszerűen kiégett.

kiégett a fűA fűnyíró abban segíthet, hogy a még élő, megmaradt füvet életre keltsük. Azonnal akcióba kell lépni: a vágáshoz a gépet a legmagasabb fű hosszának a felére kell beállítani. (Ha azonnal rövidre vágnánk, kedveznénk a gyomok növekedésének. Igaz, így gyakrabban, 4-6 naponként meg kell ismételnünk a fűnyírást (mindig kicsivel rövidebbre véve a vágási magasságot), de ezzel a módszerrel egy hónap múlva ismét szép, egészséges lehet a kiégett pázsitunk.

Szerencsére a fűnek általában csak a felszíne szárad ki, így a gyökerek túlélik a legnagyobb szárazságot is. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy ne hagyjuk hetekig szenvedni a füvet.

Ha nagyon kiszáradt a talaja, annak minősége szerint, eltérő legyen a vízutánpótlás módja. Kevés humuszt tartalmazó homoktalaj csak kevés vizet képes megtartani. Itt az öntözőt – vastag fúvókával – 3-4 naponként fél órát hagyjuk működni. Középkötött talajon 5-7 naponként öntözzünk egy órán át, de finomabb fúvókával. Nagyon finom fúvókával, alacsonyabb nyomással, 3-4 órán át öntözhetünk. A legkedvezőbb napszak az öntözéshez, ha estétől reggelig öntözünk.

A füvet a nyári, meleg időszakban ne öntözzük csak este, ekkor ugyanis a talaj fel van melegedve, és a víz hatására nagy lesz a kipárologtatás, így a fű hamarosan a gombás fertőzések melegágya lehet. Időzítsük inkább az öntözést reggelre.

Önnek ajánlott

Leave a Reply