Az ősz

Aki kertészkedik – annak nincs még itt a pihenés ideje!

A mostaninál szebb már nem is lehetne az ősz. Szinte elfeledteti velünk az idei év minden szélsőséges időjárási jelenségét. Mintha nem is kellene perzselő szárazságtól, pusztító tornádóktól, felhőszakadásoktól tartanunk. Pedig már a... Bővebben »
Kellemetlen kártevők

Kellemetlen kártevők a konyhában

A melegebb, kevesebbet szellőztetett konyhák fűszeres polcain egyre többféle fűszert tartunk. Ugyanez elmondható – főleg így, tél elején – a bekészített teakeverékek, gyógyteák halmozódó dobozairól. A jól csomagolt fűszerek, gyógynövények biztosan záródó,... Bővebben »
Kertésztesztelő

Kertésztesztelő

Ha elégedett, nem egészen elégedett, egyáltalán nem elégedett kertészkedése eredményeivel, hasznával, üljön le egy pohár saját termésű bor mellé, vagy kortyolgasson el egy csésze teát. Közben gondoljon vissza az idei gazdasági évre.... Bővebben »
Új erőt a termőföldnek

Új erőt a termőföldnek

Az ásással egy időben a legjobb új erőt adni a termőföldnek, a talaj- és tápanyag-hiányosságokat javítani. A szokásos trágyázással a foszfátot, káliumot, magnéziumot és a fontosabb nyomelemeket kell pótolni. Középkötött és kötött... Bővebben »

Legyél látható!

Ahogy rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak a sötét, délutáni, esti és kora reggeli órák, egyre több tragikus kimenetelű balesetről ad hírt naponta a tévé, a rádió és a sajtó. Ezért mindig legyen... Bővebben »
lila

Zöldségből legjobb – a lila!

A lila és kék növényi színanyagok színét az antocianidok, a sejteket károsító szabad gyökökkel szemben védelmet nyújtó, érelmeszesedés, gyulladások, sejtburjánzás ellen védő antioxidánsok adják. Ezek alacsony pH-n vöröses, magas pH-nál kékes színűek,... Bővebben »
télikert

Luxus-e a télikert?

Ha igen, hasznos, okos, jó közérzetünket, családi kényelmünket szolgáló fényűzés. És attól függ, mekkora. Önerőből hoztuk-e létre, vagy komoly, igényes belsőépítészeti tervezéssel, különleges fém-, faszerkezettel, korszerű fűtéssel, hőszabályozó berendezéssel készült-e. Mert lehet... Bővebben »

Koronavírus, vagy influenza? Innen tudhatja…

Innen tudhatja, hogy koronavírus, vagy influenza betegítette meg! Egyre pirosabb, északról pedig sötét felhőként terjedve, egyre feketébb Szlovákia térképe, ahogyan a Covid-automata mutatja. Aggasztó még nézni is. És szorongva kérdezzük, mi következik?... Bővebben »

Szédülés, egyensúlyzavar: félelmünk forrásai

Annyi mindentől fél az ember, ahogy múlik az idő, telnek az évek. Felül az ágyban, forog vele a világ. Aki beidegződött mozdulattal, hirtelen fel akar állni, hogy időben érkezzen, ahová éjszakánként mennie... Bővebben »
rózsák téli védelme

A rózsák téli védelme

Lehetőleg minél később, azonban a fagyok beállta előtt mindenképpen elő kell készíteni a télre a rózsákat. Igaz, hogy elviselik a hideget, azonban ki tudja milyen kemény fagyok várhatók. És az oltások helye... Bővebben »