Nordmann-fenyo

„Tornyos fenyőfám fölcicomázom”

A költői szavaknak az idén igencsak valóságos lehet a jelentésük, mivel egészen szélsőséges divatőrülettel is díszítik a karácsonyfákat. Élő rózsákkal, csipkékkel, tüllcsokrokkal, gyönggyel és ékszerekkel. Mi azonban maradjunk a valóság talaján, válasszuk... Bővebben »

Télirevalók

Elég egy széltől, hótól védettebb helyen, a tél folyamán is zárható kisebb fóliasátor Akár egy ráerősített dupla fóliával), de még jobb – ma már készen is kapható – egy kicsike üvegház. Télirevalók... Bővebben »
Bordói lé

Téli előzetes

Az emberi természet már csak ilyen. Hiába nyúlt hosszúra, szépre, kellemesre az ősz, már a telet várjuk. A havat, a zúzmarát, a fogvacogtató hideget. Addig is, amíg kiderül, lesz-e benne részünk, játsszunk... Bővebben »
Borbálaág

Borbálaág

December 4-től, vagyis Borbála-naptól, a korán virágzó cserjék, gyümölcsfák ágai levághatók. Eddig ugyanis, már részesültek annyi hideghatásban, hogy a lakásban karácsonyig kivirágoznak. Karácsonyra kinyíló borbálaág az alábbi fákról, cserjékről vágható: aranyvessző, mogyoró,... Bővebben »
végrehajtás

A karácsonyi nyugdíj-kiegészítést nem veheti el a végrehajtó

Október végén Szlovákiában összesen 34 ezer nyugdíjas ellen folyt végrehajtási eljárás. Ezért is soha ne vegyenek fel megfontolatlanul kölcsönöket az ünnepek előtt! A nyugdíjakat leggyakrabban a nem banki hitelek miatt vonják végrehajtás... Bővebben »
Szobai szökőkút

Szobai szökőkút

Mutatós, értékes és hasznos karácsonyi ajándék lehet a szobai szökőkút. Egyrészt különleges lakásdísz, ha okosan, ízléssel választjuk ki. Másrészt, és ez talán még fontosabb, a víz jelenléte a szobában megnyugtatóan hat az... Bővebben »
Jerikó rózsája

Karácsonyi ajándék is lehet a „jerikó rózsája”

Talán különleges nedvszívó tartalma miatt fordult a jerikó rózsája felé a kozmetikai ipar kutatóinak figyelme. A sivatagban, hónapokig tartó szárazságot követően, nedvesség hatására csodálatos gyorsan életre kelnek ezek a különös, összezsugorodott, a... Bővebben »
köszvény

Mi a köszvény?

A királyok betegsége A betegségek királya,  az ínyencek bűnhődése  avagy –  a jólét különadója. Megkülönböztetett figyelemmel és számtalan frappáns megnevezéssel illetik ezt a betegséget. Mégsem történik túl sok, ami a megelőzését, vagy a kezelését illeti. És még a védekezést... Bővebben »
körte

Együnk több körtét!

Mindenféle különleges és drága egzotikus gyümölcsöt megkóstolunk, ha azzal kínálják, hogy jót tesz az egészségünknek. Kár, hogy ilyen szempontból annyira leszoktunk a körte termesztéséről – sőt a fogyasztásáról is. Pedig, ahogyan azt... Bővebben »
gyökér

Teli kamrával könnyebb

Földdel és földből élni, annak a gondjával kelni és feküdni, a kerttel törődni, a hantokig hajolni, a gyommal viaskodni – azért kell, hogy valahol meglegyen a haszna, az értelme. Amíg bírja a... Bővebben »