csiraztatas

Csíra-kúra 2.

A legtisztább tápanyag, legteljesebb vitaminforrás a csíra. A parányi magok, (zsázsa, lucerna, retek) vagy a csávázatlan, étkezési árpa, búza, kukoricaszemek, a lencse, a borsó és a bab, a hántolatlan napraforgó-mag, vagy a... Bővebben »
inkontinencia

Vizelet-inkontinencia tünetei és kezelése

Ezt a bajt, gondot, kényelmetlenséget – vagy nevezzük inkább a nevén: népbetegséget – nagyobb hallgatás, elhallgatás és érthetetlen szégyenérzet övezi, mint a nemi betegségeket. Most ne ennek az okát elemezzük. Inkább nézzük,... Bővebben »
tünetmentesek

Vigyázzunk – bármely életkorban elkapható!

A tünetmentes gyermekek is fertőzhetnek Ez a figyelmeztetés elsősorban azoknak a családoknak szól, ahol már valamelyik felnőtt átesett a koronavíruson, következésképpen apraja és nagyja karanténba került. A súlyos betegség elmúltával, az ismételt... Bővebben »
sötétszürke humor

Sötétszürke humor COVID idejére

Ez a majdnem fekete, de inkább sötétszürke humor a járvány terméke. Nevessünk (mosolyogjunk, sírjunk…?)együtt! Elraktam a “Welcome” feliratú lábtörlőt. Minek hazudjak? Kijövök a zuhany alól és kezet mosok… Kezdek bekattanni…? Ma le... Bővebben »
alvászavar

Alvászavarok

Mi jellemzi az időskori alvást? Az évek múlásával egyre nehezebbé válik az elalvás, gyakoribbak az éjszakai ébredések, és mind több időt igényel a visszaalvás. Sokszor az autóduda, vagy a szomszéd kutyus egyetlen... Bővebben »

Fagykár – nagy kár

Hó hiányában, takarás nélkül az érzékeny cserjék, fák gyökerei valószínűleg megsínylik a zord időt. De remélhetőleg senkinek sem kellett ahhoz külön szakkönyv, vagy tanács, hogy a szükséges óvintézkedéseket megtegye. Négy nagy csoportba... Bővebben »
ágyás

Ki mint veti ágyát…

Nemcsak ránk, emberekre érvényes a közmondás. A kerti vetemények, zöldségfélék, dísznövények fejlődése is attól függ, milyen talajt készítünk a számukra, ha úgy tetszik, milyen „ágyat” vetünk nekik. Nos, az elmúlt évben már... Bővebben »
meszezés

A mészhiányt pótolni kell

A tápanyagok csak megfelelő mésztartalom mellett hasznosulnak jól a talajban. Tehát a kalcium az eredményesség kulcsa. Ha az előző számunkban ismertetett módon elvégeztük kertünkben a talaj mésztartalmának vizsgálatát, a mért értékek jelentésével... Bővebben »
Történelem a tűzhelyen

Történelem a tűzhelyen

10 évvel ezelőtt adhattuk az – akkor még nagyobb létszámú, köztük sok emlékező – olvasó kezébe a MEDIAN kiadásában ezt a különleges könyvet, amelyhez fogható már nem születik több tájainkon. Az én külön... Bővebben »
agresszív kismalac

Az agresszív kismalac

Egy szőke nő viszi az agresszív kismalacot a hóna alatt. Találkozik egy másikkal, aki így szól: – Jaj de édes! Honnan van? – VETTEM!!! – válaszolja az agresszív kismalac. ( ͡° ͜ʖ... Bővebben »