Ajania pacifica

Gombvirágú ajánia

Kevesen hívják így, ismertebb latin nevén (Ajania pacifica), vagy mint „japán aranykrizantém” esetleg „ezüstszélű krizantém”. Virágai aranysárgák, leveleinek fonákja ezüstszínű, finom, selymes tapintású. Felszínük sötétzöld, fehérszegélyű. Tompa szeldeltségük is arra utal, hogy... Bővebben »
vénasszonyok

Lesz vénasszonyok nyara?

Ki tudja, hány napra jut a szélcsendből, a napsütésből, a kellemes őszi időjárásból? Használjuk ki tehát, amíg lehet! A vénasszonyok nyarára vonatkozó kérdést a mindent feje tetejére állító klímaváltozás indokolja, amely miatt... Bővebben »
Veszélyes idegenhonos csigafajták kártétele várható!

Veszélyes idegenhonos csigafajták kártétele várható!

Jó lesz vigyázni! Magyarországon is megjelent a kispöckű és a hódító meztelencsiga Ki-be járunk, oda-vissza látogatunk, nemcsak a két határ közelében. Már a számát sem tudjuk, hányan laknak itteniek odaát, s kinek... Bővebben »
Boszorkánygyűrű

Boszorkánygyűrű

A pázsitban néhol gyűrű formában terjedve megjelennek kicsi, barna kalapos gombák. Előfordulhat ehető szegfűgomba, de számos, részben mérgező gomba is (tölcsérgomba). Ezek a gombák a füvek, levelek, vagy fa korhadékával táplálkoznak, ha... Bővebben »
Vitaminok, táplálék-kiegészítők

Vitaminok, táplálék-kiegészítők: ez kemény olvasmány lesz!

Vitaminok: kell, nem kell, használ vagy sem, szedjük, ne szedjük, mit szedjünk? Rengeteg ilyen, és ehhez hasonló kérdéssel ostromolják mostanában az orvosokat, azok, akik komolyan vesznek minden, táplálék-kiegészítőket égig dicsérő reklámot, a... Bővebben »
Narancsjázmin

Narancsjázmin

Magyarul van még más neve is: narancsvirágfa, kínai mirtusz, „thanaka-fa”. A narancsjázmin (Murraya paniculata) őshazája India, Dél-Kína, de világszerte kedvelt szobai dísznövényként több törpe fajtája. Nálunk is szívesen vásárolják a szaküzletekben ezt... Bővebben »

Mire való a mézes fokhagyma?

Sokat olvasunk róla, hogy milyen egészséges a mézes fokhagyma. Nagyanyáink ősi gyógymódjai közt tartjuk számon. Ám nehéz elhinni a hangzása alapján, hogy valaki le tudja a 2 amúgy finom ételt együtt nyelni.... Bővebben »
Fokhagyma

Végre hazai fokhagyma!

A főváros piacain mostanában gyakran hangzik el ilyen megkönnyebbült örömkiáltás. Pedig nem éppen szlovákiai fokhagyma kelleti magát duzzadó gerezdjeivel, többségében magyarországi, meg csehországi behozatal ez is. Ha ára megegyezik is az éveken... Bővebben »
bal

Ha így fáj bal oldalt a bordái alatt – hívja a mentőket!

A bordák alatti, bal oldali erős fájdalom hátterében súlyos betegség is állhat, amit, ha nem kezelnek, komoly szövődményeket okozhat. A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő szervünk, amely számos, az emésztéshez, illetve az... Bővebben »

Változtassunk!

A legtöbb ember ragaszkodik a szokásaihoz, kertészkedési tapasztalataira épülő módszereihez. De ha egy ilyen év szétzúzza minden reményét, elpusztítja fáradozásainak eredményeit, akkor kételkedni kezd saját szakértelmében. Töpreng, és azon rágódik, vajon hol... Bővebben »