Megáll az ész!

Megáll az ész!

Megáll az ész! Miközben egyre fogyatkozó ismerőseim távirati stílusban, vagy rövid történetekbe szedett beszámolóit hallgatom – szerencsére – szóhoz sem jutok az elképedéstől. Most is van virtus! Az igazi „belevaló” bátrak ugyanis... Bővebben »
szamóca Szívügyünk

Szívügyünk a szamóca

Aki befogadta a kertjébe, saját terméséből csemegézett, vagy illatos dzsemet készített belőle, annak szívügyévé vált a szamóca. Igaz, hogy állandó gondoskodást, ápolást igényel, de meg is hálálja. És sokkal gyorsabban megtérül –... Bővebben »
A meggy nyári metszése

A meggy nyári metszése

Nagyon jól terem a meggy az elsőéves hajtásokon. A termésen kívül csak egy csúcshajtást fejleszt, oldalhajtások nélkül. A kétéves ág így meglehetősen kopasz. Ez a kissé idősebb, nem metszett fák jellemzője. A... Bővebben »
belviz

Árvíz, belvíz, tanulságokkal

Levonultak a nagy vizek, talán még a belvíz iszapja nem száradt ki egészen. A hátrahagyott hordalékok, károk eltakarításán legalább túl vagyunk. De azért továbbra is bennünk bujkál az aggodalom, vajon mikor ismétlődhet... Bővebben »
almafa

Alma a fa alatt…

Akár nyári piros alma, s megérett, azért hullott le a földre, akár későbbi érésű, de leverte a szél, az eső, ne hagyjuk tönkremenni. Mivel hosszabb tárolásra nem alkalmas, a javát 2-3 nap... Bővebben »
Kerti berkenye

Kerti berkenye

Ma már egyre kevesebb található ezekből a sokáig élő fákból. Minden egyes (akár száz, vagy kétszáz esztendőt is számláló) hatalmas, 20 m magasra is megnövő berkenye fa, védett, s számon tartják, hol... Bővebben »

Fűszeres ízű saláták

A Távol-Kelet étkezési kultúrájához tartoznak évezredek óta a különböző fűszeres mustárok, a nálunk csak az utóbbi évtizedekben megismert káposztafélék és a gyógyító hatású, tálakat is díszítő fűszernövények. Egészséges divat hódít, a nyers... Bővebben »
leander

A kétlaki leander

A leander vagy babérrózsa, ha megfelelő helyre telepítjük, hatalmas bokorrá terebélyesedik a kertben. De szépen virágzik nagyobb cserépbe, vagy erkélyládába ültetve is. Számtalan fajtája van, a rózsaszín, piros, fehér virágútól az illatos, teljes virágúig,... Bővebben »
Lángoló tölcsér

Lángoló tölcsér, avagy a díszes aranyzuhatag

Ma már, a világot járva, sok mindenre rácsodálkozik az utazó hazánkfia. Például, Madagaszkár szigetén erre az örökzöld, liánszerű Lángoló tölcsér kúszónövényre (Pyrostegia venusta), amely egészen beborítja a kerítéseket. A levelek fényesek és zöldek,... Bővebben »
jégesők

Ha elverte a jég…

Ma már, a televízió jóvoltából, egyenes adásban láthatunk, nézhetünk mindent. A természeti katasztrófákat, a nyári felhőszakadások, jégesők, okozta károkat. A kertészkedők kétségbeesett, tanácstalan arcát, ahogyan a jégtől földbe tiport, már szépen termő... Bővebben »