Az epebántalmak következményei

Az epe a máj által termelt folyékony, a zsírok feldolgozásában fontos emésztőnedv, amely mint egy 50%-ban közvetlenül a vékonybélbe ürül, míg másik 50%-a az epehólyagban tárolódik. Mintegy 0,8 liter a keletkezett mennyiség, amely folyamatosan sűrűsödik be, hozzávetőlegesen 1 dl-re. Az epebántalmak leggyakrabban görcs vagy gyulladás formájában jelentkeznek.

  • Összetétele: epesavas sók, koleszterin, mészsók és bilirubin. Ez utóbbi az elhalt vörösvértestekből alakul ki. Az epesavaknak a zsíremésztésben van kimondott jelentősége.
  • Epepanaszokkal általában a nők mintegy kétszeres gyakorisággal szoktak jelentkezni, ennek oka valószínűleg a női hormonális rendszerben van.
  • Az epepanaszokra számtalan érzet, elváltozás utal.

 Nézzük a leggyakoribb panaszokat:

Puffadás, főleg tojás, tejfölös, zsíros ételek fogyasztása után. De elég egyetlen darabka frissen sült töpörtyű, sült szalonna, hogy kiváltsa az epegörcsöt. Az epe irritációja egészen odáig fokozódhat, hogy kialakul egy görcsös, migrénes fejfájás, vagy szédülés is, ami hányingerrel folytatódik, s általában egy kiadós hányással lehet befejezettnek tekinteni, de csak akkor, ha a „kitálaltakban ” megtalálható az epe. (Különben a megkönnyebbülést hozó hányásnak más okai is lehetnek. De erről majd máskor…)

Az epe irritációja által kiváltott rosszullétek oka, hogy az említett táplálékok, mintegy noszogatják az epét az ürülésre, de az epe ürülését valami gátolja, s így az egész folyamat görcsbe torkollik.

Mi lehet az akadály?

Az ürülést gátolhatja az epevezető krónikus gyulladásának következtében beszűkült járat, ugyanitt epehomok vagy epekő, a ciszta vagy tályog képződése. Ráadásul ezek kevert formációi is elképzelhetők.

Másik gyakori panasz a jobb bordaív körüli diszkomfortérzet (ez azt jelenti, hogy nem fáj – de érzem) , ami átmehet a jobb vállcsúcs fájdalmába, egészen a mozgáskorlátozottságig, s megnyilvánulhat a jobb lapocka alatti fájdalomban is. Ez az említett vállpanaszokkal együtt igen kellemetlen, tartós mozgásszervi panasz együttesként jelentkezhet.

epebántalmak
Sárgás lepedék vonja be a nyelvet.

A következő rossz érzet a szájban képződő keserű íz, amivel egyidejűleg sárgás lepedék vonja be a nyelvet. Ennek oka, hogy a nyelv, mint mikrorendszer, tökéletesen tükrözi a szervezet mindenkori fiziológiás és patológiás állapotát, s abból azt a leginkább, amely heveny vagy krónikus formában, mint szervi funkcionális és morfológiai kórkép a legerősebb.

A panaszok sorában nem feledkezhetünk meg a nehezített légzés, légszomj, sóhajtozás, ásítozás tünetegyüttesről. Ennek oka, hogy a puffadás aránytalanul feltolja a rekeszizmot, nyomást gyakorol a szívre, tüdőre, s ez közvetve átmeneti oxigénhiányos állapotot idéz elő.

A leggyakoribb panasz

Talán a leggyakoribb panasz a jobb féloldali, illetve egész fejre, nyakra, vállövre kiterjedő görcsös fájdalom. Ez a hagyományos kínai orvoslás alapján jobban megközelíthető, mint az európai medicina szerinti spekulatív módon. Az epehólyag-meridián a szemzugból ered, a homlok és halánték érintésével, a nyakszirten áthaladva a vállon, az oldalakon, lábszár külső részén továbbmenve a láb negyedik ujjában végződik. Az emésztési zavarok főleg a fej, nyak, csuklyásizom görcseiben jelentkeznek, az epehólyag egyidejű görcsössége mellett. Ennek oldására kitűnő módszer, ha jobb oldalon a nyak szárkapocs-csontját igen intenzíven masszírozzuk. Így sokszor másodpercek alatt oldódik a görcs.

Említhető még a szárazbőrűség, főleg a lábszárakon, s az egész bőr alatti kötőszövet, zsírszövet rugalmatlansága, s ennek következtében az arcon a fokozott ráncosodás. A bőr sárgás elszíneződésének a szemfehérje egyidejű besárgulásával, s a vizelet színének sörhöz hasonló barnává változásának oka az, hogy az epe tartósan képtelen kiürülni. Ez előfordulhat heveny formában is, és a véráram mindenhová eljuttatja. A legkényesebb helyeken aztán ez elütő színével felhívja magára a figyelmet.

epebántalmak
A máj és az epehólyag.

A bőr állagának megváltozása közvetlen ok-okozati kapcsolatban van a zsíremésztési zavarok miatt, a zsírban oldódó vitaminok ellátottságával, így a hámvédő A-vitamin fokozott hiánya, a bőr zavaraiban nyomon követhető.

Ugyancsak a zsírban oldódó vitaminok zavarára és a fej görcsösségére utalnak a látászavarok. Itt kell megemlíteni, hogy a szakirodalom talált összefüggést a fülzúgás és az epezavarok között is.

Igen érdekes jelenség az eltérő hőérzet, mert a jobb lábfejben és végtagokban hideg az érzet, a lábikra belső felén melegérzet alakulhat ki. Mindez az epehólyag-meridián funkcionális zavara miatt van.

Kialakulhat a hónaljban nyirokcsomó-duzzanat, de a lágyék és a hasi nyirokrendszer is érintetté válhat. Ennek oka, hogy gyulladás következtében a vékonybél kérdéses szakaszában felborul a mikrobiológiai egyensúly, és az immunrendszer ilyen formában válaszol a kialakult helyzetre. Ha a kórokozók nagymértékben elszaporodnak, a gyulladás gennyes-tályogos formává is átalakulhat, s ezen csak a sebész tud beavatkozásával segíteni.

A tartós epezavarok áttevődhetnek a hasnyálmirigyre, s annak heveny vagy krónikus megbetegedéseiben is szerepet játszhatnak. Ugyancsak statisztikai adatok igazolják, hogy a nem kezelt epepanaszok és egyes daganatféleségek között ok-okozati összefüggés található.

A felsorolt tünetekre, tünet-együttesekre időben fel kell hívnia a betegnek az orvos figyelmét.

Önnek ajánlott

Leave a Reply