Mit hoz a jövő

Mit hoz a jövő?

A nyugdíjrendszer világszerte folyamatos átalakuláson megy keresztül. Egyrészt a fejlett országok kénytelenek a nyugdíjkiadások finanszírozásának új módozatait kidolgozni, és ez alapos átgondolást és új konszenzus kialakítását igényli. Európa számos országában már alakulnak... Bővebben »
variáns

Most melyik covid-variáns terjedésétől kell tartanunk?

Kérdések és válaszok a betegségről Világszerte, így Szlovákiában is újra nő a koronavírus-fertőzött személyek száma. Nagyjából egy év után megérkezett az újabb járványhullám, a Covid-19 omikron variáns alvariánsa (EG.5 vagy Eris)  terjed.... Bővebben »
Télre készülőben

Télre készülőben

A ködben didergő kert látványa akár lehangoló is lehet. A télre lombjukat vesztett fák, bokrok, a felásott föld hangjai, az ágyások, néhány téllel dacoló zöldséggel – mindenki számára mást jelentenek. Aki az... Bővebben »
Talajkártevők

Talajkártevők

Mielőtt az őszi ásáshoz hozzálátnánk, már tudnunk kell, milyen kertünk talajának minősége, állapota. A tápanyag pótlásáról is attól függően gondoskodunk, mennyire merültek ki a készletek, s hogy az ősz folyamán, tavasszal, mit... Bővebben »
Székrekedés

Szorongató gond, amiből nagy baj lehet

7 étel plusz még egy egész sor, ami könnyíthet rajtunk – ha túl lassú a bélmozgásunk Még mindig tabutéma a székrekedés. Csak amikor már különböző fájdalmak, kínok jelzik, hogy segítségre szorul az... Bővebben »
nyugdíj

A nyugdíj története

A nyugdíj  biztosította boldog, békés időskor az utóbbi 100 év szociális vívmánya – de vajon mi volt előtte? És milyen lépéseken keresztül jutottunk el a mostani helyzethez? Erről szól ez az írás,... Bővebben »

A gyümölcsök és „a gazda szeme”…

Régi igazság, hogy a gazda szeme hizlalja a jószágot. És nemcsak a négylábú jószágokról, a kétlábú kapirgálókról szólva – így van ez a zöldséggel, gyümölccsel. Mindegyikhez kell a hozzáértés, figyelem, a naponkénti... Bővebben »
fáj

Ha fáj a háta…

Túl sokat ülünk, túl sokat eszünk, rossz a testtartásunk, fáj a hátunk. Nem csoda, hogy a fejlett országok felnőtt lakosságának nyolcvan százaléka hátfájásra panaszkodik. Pedig ezek olyan tünetek, amelyeknek enyhítéséért mi magunk... Bővebben »
télálló zöldség

A télálló zöldségfélék a kertben maradhatnak

A régi kertészeti gyakorlattal szemben, hogy ősszel minden zöldségágyást be kell takarítani, a korszerű kertészkedési mód alapelve: lehetőleg sok télálló zöldség maradjon a földben. Megköthetők így a talaj tápanyagkészletei. A vad évelőkhöz... Bővebben »
Novemberben

Nekünk, nyugdíjasoknak már novemberben itt a karácsony!

Sokszor, sokakban felmerül a kérdés, elég magasak-e a szlovákiai nyugdíjak. Az idős emberek borúlátóbbak, mint a fiatalok, már megszokásból is azt mondják, bizony, elég kevéske a nyugdíj. Pedig az országos átlagbérhez viszonyítva... Bővebben »