Virágok a vázában

A vágott virágok nemcsak díszítik az otthonunkat, hanem illatukkal is kellemes hangulatot teremtenek. Persze, ehhez tudnunk kell, nincs-e – főleg tavaszi – virágok illatára allergiás hozzátartozónk. Ezt is figyelembe kell vennünk, amikor... Bővebben »

Mennyivel jobb a tejsavas erjesztés, mint az ecetes tartósítás?

Egyszerűen azért jobb a savanyításnak ez a tejsavas módja, mert természetes, régi idők óta alkalmazott eljárás. Tulajdonképpen olyan biológiai módszer ez, amelyben a mikroorganizmusok két típusa játssza a fő szerepet: a tejsavbaktériumok... Bővebben »

Gyulladásos bélbetegségek: amit tudni érdemes

A gyulladásos bélbetegségek olyan krónikus betegségek, melyek elsősorban a vékony- és vastagbelet érintik. Két legfőbb típusa a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. Kialakulásuk oka máig ismeretlen. Viszont az emésztőrendszer egészében is jelentkezhet... Bővebben »
Haszonkert

Haszonkert vagy/és pihenőkert

Ma már mosolyogva említik meg egy-egy szép, zöld pázsittal körülvett ház láttán, „csak nem a régi átok sújt, hogy – gyepesedjék be az udvarod!”…Mert szinte a legutóbbi évekig az volt a gazdaszemlélet,... Bővebben »
ZÖLDmetszés

Zöldmetszés és gyümölcsritkítás

A gyümölcsösben a legfőbb tennivaló most a zöldmetszés és a gyümölcsritkítás. Ahol az őszibarackot nem támadta meg a tafrinás levélfodrosodás, már sok az új hajtás, ezeket át kell válogatni. Sorba kell venni... Bővebben »

Kalóriaszegény, vitamindús

Ha a fogyasztására szeretnénk rábeszélni a hagyományos, itthoni ízek kedvelőit, tulajdonképpen egészségjavító értékeivel kezdenénk. Mert éppen, ami az ízét illeti, kevésbé jellegzetes, mint a megszokott káposzta, vagy a kel. Inkább a saláta... Bővebben »
őszirózsák

Nyáron is nyíló őszirózsák

Kedvenc virágunk őshazája Kína. Egy francia szerzetes hozta pekingi útjáról Párizsba, még 1723-ban. Francia földön gyorsan megkedvelték. El is nevezték francia margarétának. Linné, a tudósok tárgyilagosságával és pontosságával, Aster chinensis néven sorolta... Bővebben »
Lótücsök

A lótücsök, a láthatatlan, de legveszedelmesebb kártevő

Káposztafélék, paradicsom, fejessaláta, spenót, hüvelyesek talajában fészkel a lótücsök a legszívesebben. Minden kertészkedő gyűlöli, mert a föld felszínével vízszintesen, hol egyenesen, hol kanyarogva haladó csatornában kutat a földigiliszta után. Közben elrágja az... Bővebben »
medard

Medárd kitett magáért

Mindenhová jutott Medárd felhőszakadásnyi esőjéből, dió.- vagy akár gyerekökölnyi nagyságú jégből annyi, hogy tönkretett, amit ért. Ami a gyümölcsöt illeti, akár a fán maradt jégverte sebekkel, akár a fa alá került törve-zúzva,... Bővebben »
szamárköhögés

 A szamárköhögés tünetei és kezelése

A szamárköhögés tágabban értelmezve – különböző kórokozók által okozott tünetegyüttes (szindróma), amelyet rohamokban jelentkező jellegzetes köhögés, hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemez. Tünetei: a hányás, kínzó köhögés, hurutos köhögés, húzó belégzés izgatott köhögés. Az... Bővebben »