Borostyán – Az állandóság és a változékonyság jelképe

Borostyán

A borostyán (Hedera helix) levelei örökzöldek, bőrszerűek, szögletesek. A szár léggyűrűk segítségével kapaszkodó. Tulajdonképpen ebből nemesítették a többi fajtát is, amelyek között vannak a fák töve köré telepített, vagy sírkertek kőedényeibe ültetett kúszónövények, vannak nagyon dekoratív, krémszínű vagy sárga mintázatú szobanövények (Hedera canariensis), falakat sűrű, sötétzöld leveleikkel egészen elborító, vagy kerti lugasokat képező repkények. Sokáig él, ha jó helye van az árnyékos erdőkben, nyirkos kőfalak tövében, csapadékosabb sziklák között. Hetven évnek kell eltelnie ahhoz, hogy virágozni kezdjen.

Borostyán
Hedera canariensis

Késő nyáron, ősszel nyílnak rovarokat csábító, illatos virágai. Szerencsére olyan magasan érnek be bogyószerű termései, hogy csak a madarak érhetik el. Jobb is, mivel rendkívül mérgezőek. A szabadban kúszó, vagy fára, kőfalra futtatott, illetve az erdei borostyán sötétzöld levelei viszont gyógyító hatásúak. Tavasszal vagy ilyenkor, nyáron szedhetünk belőle. Gyorsan szárítsuk meg a napon. Különböző epegörcsoldó, májtisztító, érösszehúzó- vagy tágító gyógyszerek alapanyaga, a természetgyógyászatban külsőleg reumás fájdalmak enyhítésére alkalmazták.

A borostyán virágzata
A borostyán virágzata

Ha a cserjék, díszfák alatt ritkás maradna a fű, inkább ültessünk a tövükhöz borostyánt. Gyorsan, fejlődik, mutatóssá válik, ahogyan körülöleli a fák tövét. Újabban kezdik becsülni hőmérsékletet szabályozó tulajdonságát is: nyáron hűsen tartja a helyiségeket, télen viszont segít, hogy a meleg ne illanjon el, ha befutotta házunk falait.

Szaporíthatjuk dugványozással. Még a kényesebb, tarka levelűeket is. De a kintit ugyanúgy. Cserépbe (tőzeg: homok keverékébe), vagy állott vízbe tesszük a zöld, de már fásodó ágacskákról vágott csúcsdugványokat. Két hét múlva már gyökeresedni kezdenek, megvárjuk, amíg erőteljes gyökérzetük képződik, azután megfelelő földkeverékbe, cserépbe ültetjük.

Önnek ajánlott

Leave a Reply