„Az a szép zöld gyep”

gyep

Bizony, sokan sopánkodtak, amikor látták, hogy az egész évben gyönyörű pázsit, a nagy gonddal ápolt, nyírt, gyomtalanított gyep, a fák alá, az udvar régebben haszonkertként ásott, művelt részén elegyengetett földbe vetett fű, az augusztus végi, szeptember eleji szárazságban, napsütésben hogyan perzselődött ki. Az utóbbi napok esőcskéi, záporai ismét életre keltették a füvet, már ahol a megfelelő gonddal előkészített talajban, tápanyagokkal egyenletesen ellátva, rendszeresen öntözve, nyírva fejlődhetett. Ahol az idén vetett füvet 4-5 cm-esnél rövidebbre nyírták, vagy gyomosodni hagyták, nem éjszaka, hanem nappal öntözték, ott nagyobb kopasz felületek alakultak ki, vagyis újra kell füvesíteni.

dollarfolt gyepPersze, a szép, zöld gyepszőnyeg is megsínylette az égető napsütést. Ha úgy látjuk, nehezebben tér magához, szórjuk meg érett komposzt: homok keverékével, hátha segít neki. Ha nem, a kopasz foltokat, amikor még elég meleg, de már viszonylag esős az idő, ismét vessük be. Talán télig még meggyökeresedhet a fűpótlás. A lehullott lombot, a rothadt gyümölcsöt folyamatosan távolítsuk el róla, különben ez alatt befülledhet, megfertőződhet a fű. Októberben, kb. még kétszer kell a füvet nyírni, közben nem szabad elfeledkeznünk a talaj levegőztetéséről, az acélseprő nemcsak a lehullott faleveleket szedi össze, ezt a feladatot is elvégzi.

 Rendszeres, egyenletes öntözés

Az egyenletes, bőséges, de szabályozott öntözés a szép gyep egyik alapfeltétele. Nálunk több vízzel kell öntözni, mint az esős, enyhe Angliában. Az öntözésre a leghatékonyabb megoldás az automatikus öntözőrendszer. Érdemes a kert elkészülte előtt betervezni és telepíteni, legjobb, ha lehetőségünk van kutat fúratni, és merülőszivattyúval a talajvízből öntözni. Ez a beruházás két-három év alatt megtérülhet, és nem kell ivóvizet használni. Ha rendszerünket ciszternával egészítjük ki, esővizet is gyűjthetünk, ami még alkalmasabb az öntözésre. A programozottan éjszaka kijuttatott öntözővíztől nem égnek meg a levelek, területileg és időben is egyenletes a vízkijuttatás, és mivel nincs olyan erős párolgás, mint nappal, kevesebb vízre van szükség.

Gyakori nyírás, a kellő magasságon

A másik elengedhetetlen, és mindenki által ismert munka a fűnyírás. A nyírásnál a legfontosabb a vágási magasság. Átlagosan 3-5 cm-re vágjuk, de ez függ a gyepfajtától, időjárástól, évszaktól. Tavasszal akkor kezdjük, amikor a fűszálak elérik a 6-8 cm-es magasságot. Állítsuk a magasságot 3-4 cm-re, és lehetőleg hetente kétszer nyírjunk füvet. Legjobb, ha a fűszálak egyharmadát vágjuk le. Nyáron elég hetente egyszer nyírni, magasabbra véve a magasságot. A magasabb fűszálak jobban beárnyékolják a gyökereket, a talaj nyirkosabb marad, nem ég ki a fű, nem csíráznak ki a gyommagvak sem.

Önnek ajánlott

Leave a Reply