Ananász és avokádó

Az ananász

Az ananász (Ananas comosus) a broméliafélékhez tartozik.  Először is, vásároljunk be egy érett ananászt, amelynek a levelei zöldek és a gyümölcs héja sárga. Az érett ananászban már megtalálhatók a magok, amelyeket később elültethetünk. A növény levélrózsája igen mutatós és a termés leveles csúcsából gyökereztethető. Ha teljesen érett a gyümölcs, akkor a leveles csúcs egy csavaró mozdulattal letéphető.ananász

Ha nem, akkor mintegy 3 cm-nyi terméshússal együtt vágjuk le, majd az első lépés az ananász levélkosarában található kemény rész levágása. egészen a közepén lévő kemény, rostos részig. Távolítsuk el a külső leveleket és az így nyert dugványt kb. 3 napig szárítsuk a szabad levegőn, hogy a rothadástól megóvjuk. Az ananász tetején található dudoros részt ne vágjuk le, mivel az új növény ezt a részt fogja használni a későbbiekben Ezután ültessük humuszos, homokos (1:1) tápanyagban gazdag talajba. A cserepet állítsuk világos, meleg helyre, a földkeveréket azonban ne tartsuk túl nedvesen!

Ügyeljünk arra, hogy az ananász tetejét ne temessük el a talajba, csak az alsó részét.

A következő videó jól szemlélteti az ananász gyökereztetésének és ültetésének a folyamatát.

Ananász avokádó
Az avokádó gyökereztetése

Az avokádó

Vagyis a Persea americana igen könnyen fölnevelhető. Fontos, hogy a nagy termésbelet megtisztítsuk a külső hártyától és a megfelelő helyzetben rögzítsük.

avokádó ananász
Ha az avokádó nem nyúlt még túl magasra, elég, ha a fő hajtását lecsípve serkentjük fejlődésre.

A mag hajtatásához szúrjunk három fogpiszkálót a magba úgy, hogy a mag csúcsos fele felfelé, lapos fele pedig a pohár alja felé nézzen. Ezek fogják tartani a magot végig, a csírázás alatt. A pohárba annyi vizet töltsünk, hogy a magot félig lepje el, majd tartsuk meleg helyen, és a mag 2-6 hét alatt ki fog csírázni. Amint a növény eléri a körülbelül 15 cm-es magasságot, vágjuk vissza a felére, hogy még erősebbek legyenek a gyökerei. Amikor pedig megjelennek a levelei, nyugodtan ültessük el egy cserép virágföldbe. Ha türelmetlenebbek vagyunk, a megtisztított, megmosott magot nedves papírba csomagolva egy jól záródó zacskóban pihentethetjük egy hétig. Ez alatt az idő alatt megszívja magát vízzel, megreped és elkezdi növeszteni a gyökerét. Ha van szűk szájú vázánk, akár annak tetejére téve is hajtathatjuk az avokádót anélkül, hogy meg kéne szurkálni a magot.

Fontos, hogy sok fényre van szüksége, de tartsuk távol a közvetlen napsugárzástól. A földjét folyamatosan nedvesen kell tartani, de nem panghat alatta a víz. Amikor az avokádó a növekedési időszakában van, tápoldatra van szüksége, melyben egyenlő arányban nitrogén, foszfor és kálium van.

Az avokádót minden tavasszal át kell ültetni, és metszésre is szüksége van, amint 30 cm lesz a magassága. Vágjuk vissza a felére, így új leveleket és hajtásokat tud hozni. Ezeket az új hajtásokat is csípjük vissza, amikor nagyobbak lesznek, mert így lesznek szép elágazások a növényen.

Önnek ajánlott

Leave a Reply