Miért (nem) kell a kel?

Kelkáposzta
kelkáposzta
Téli kelkáposzta

Termesztésének hagyománya van, a konyhánkban nélkülözhetetlen fejes káposzta mellett mégis amolyan megtűrt főzeléknövény. Talán éppen a régimódi vastag rántással készített kelfőzelék az, ami a legtöbb embert elriasztja tőle. Hiába finomabb a kel rostja, mint a fejes káposztáé, s gazdag ásványi sókban, B1-, B2-vitaminban, csontépítő kalciumban, szénhidrátokban, foszforban, cinkben, kevesen kedvelik. Pedig ma már, a szagelszívókkal fölszerelt konyhákban, főzés közben kicsapódó erős illatától is könnyű megszabadulni. Hát még, ha sokféle fajtáját megtanuljuk változatosan, ízletesen elkészíteni, ésszerűen fogyasztani, egész évben szerepelhet az étlapunkon.

Kelkáposzta kelA káposztafélék nagy családjába (a vadkáposzták rokonságába) tartozik a kelkáposzta (Brassica oleracea convar. Capitata var. sabauda) mellett a bimbóskel (B.o Gemmifera), a fodros (B.o acephala Alef), a leveles (B.o Sabellica ), a bokros kel, más néven torzsakáposzta, vagy pocakos káposzta (B.o acephala Alef. medullosa „exaltata”) is.

Kelkáposzta kel
Darálva is felhasználható

Ezek közül csak a kelkáposzta őszi fajtáit kell a fagyok beállta előtt felszedni, a többi akkor a legjobb, ha kint telelhet, s a hó alól szedjük a magas szárról alulról fölfelé haladva) a kelbimbókat, vagy a fodros, meg a leveles kel sötétzöld, kékeszöld, húsos, csipkézett szélű, hullámos, vagy a torzsakáposzta vaskos, óriási leveleit. Éppen a kint teleltethető kelféléknek a legnagyobb a tápanyag-értéke. Étvágyjavítóak, a kímélő étrendekbe illeszthetők előfőzve, majd párolva, illetve, zsenge leveleik nyersen, salátákhoz keverve. Az 1 m magasra is megnövő pocakos káposztának pedig még a torzsája is, reszelve, szeletelve. Ez utóbbinak kiemelkedően magas a tápanyag tartalma, s nagy mennyiségű zöldtömegéért más országokban friss téli zöldtakarmányként is szívesen termesztik.

a kel
Répával, kolbásszal…

Önnek ajánlott

Leave a Reply