Augusztus

vetheted

♣  Az esős július nem kedvezett az érni kezdő gyümölcs minőségének. Ahol nem végezték el a gyümölcsritkítást, rothadás és más, különféle gombás fertőzés következett be. Alaposan át kell vizsgálni a fákat, s azonnal el kell távolítani a beteg, hibás almát, körtét és egyéb gyümölcsöt. Ami lehullott, naponta fel kell szedni. A rothadt gyümölcs cefrébe sem való. A csak a hőkezeléssel készített komposztba téve hasznosítható.

♣  A sok gyümölccsel megrakott, gyenge ágakat alá kell támasztani, hogy letörésüket megakadályozzuk.

♣  vethetedA termesztett áfonya akkor szedhető, ha már egy hete kék a színe. Ha korábban leszedjük, túlságosan savanyú, tehát csak több cukor hozzáadásával tartósítható.

♣  A zöldtrágya növények vetését mindenképpen iktassuk be a kerti művelésbe, mint abszolút „tiszta” tápanyagpótló módszert. A pohánka, rövid tenyészidejével, talajtisztító (fonálféreg-, cserebogárlárva -riasztó hatás) és talajjavító erejével minden konyhakertbe ajánlható. Ha most elvetjük, az őszi ásással a talajba forgatható.

♣  Augusztus elejétől akár október közepéig szórva vethetsz a feltakarított ágyásokba téli takarónövényeket. További információ: Vess takarónövényt télire

♣  Augusztusban újra vethető a borsó, a bab, a kapor, a metélőhagyma (snidling).

♣  Augusztus közepétől augusztus végéig jól szellőztethető fólia alá vetheted a fejes salátát, amely az ültetés után 6 hét múlva már szedhető. Augusztustól október elejéig vetheted az áttelelő fejes salátát – például a ’Téli vajfejet’ –, így az már kora tavasszal szedhető.

♣  Augusztus végétől szeptember közepéig még vethető a hónapos retek.

♣  Az áttelelő spenótot szeptember végéig vetheted. Áttelelő fajták pl. Matador, Vital, Atlanta. Ha még ebben az évben friss spenótra vágysz augusztus vége az utolsó lehetőség a spenót vetésére káposzta mellé. A Káposzta távol tartja tőle a földibolhákat.

♣  Márciustól augusztusig vethető a  rukkola.

♣  Augusztus második felében vess áttelelő étkezési vöröshagymát.

 

Egyéb tennivalók a konyhakertben

paprika még gyors terméshozásra bírható kevés nitrogént, viszont sok magnéziumot és foszfort tartalmazó komplex műtrágyával. A kiskerti tapasztalatok szerint, ha bő termést szeretnél, használj keserűsót a paprikára:  2%-os keserűsó oldattal permetezd meg a növényállományt.

Az uborka és a répa öntözésekor a rendszerességen legyen a hangsúly, így nem fognak felrepedni és megkeseredni.

tökfélék (a dinnye is de tartozik!) esetében ügyelj, hogy nagy hőségben a talaját ne hagyd extrém módon kiszáradni, mert virágaik ilyenkor egy-két óra alatt elhervadnak, és megtermékenyülés nélkül leesnek. A tökfélék érése idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések eldeformálódását is.

A karósbabnak lényegesen nagyobb vízmennyiségre van szüksége, mint a bokorbabnak, mely a levéltömeg hatalmas mennyiségének és sekélyen elhelyezkedő gyökereinek tudható be. Mindenképpen öntözd rendszeresen. A mulcsozást meghálálja. Az óramutató járásának megfelelő irányba, folyamatosan igazítsd a lecsüngő hajtásokat, a gyorsabb fejlődés érdekében. Ne feledkezz meg a bab rendszeres kapálásáról.

Töltögesd fel a póréhagyma töveket földdel, kb. háromhetente.

szamóca palántákat július közepétől augusztus közepéig ültetheted. Július közepétől augusztus közepéig ideális a szamóca sarjakról történő szaporítása. További információ: A földieper megújítása

Önnek ajánlott

Leave a Reply