Február a kertben

mák

Nyitni kék!

Még csak most nyújtogatja, mutogatja fagyos karmait a tél. De hiába borítja éjszakánként a kertet a hó vékony rétege, dél körül már alig marad belőle. És a széncinege már azt kiáltja, nyitni kék! És a többi, hideggel dacoló madár is elkezdte tavaszhívogató csettegését, füttyögését. A kertészkedő már vetőmagokat válogat, próbacsíráztatással szöszmötöl, vagy – ha van rá módja, fény felé nyújtózkodó palántáit öntözgeti. Az alábbi ajánlás a címben még a hagyományos időjárásra utal – most, ha nincs hó – akkor is igyekezzünk korán kezdeni!

Hóra vessük a mákot!

A nálunk termesztett élelmiszeripari kerti mák (Papaver somniferum, mak siaty) – ellentétben minden korábbi, tudományosnak mondott híreszteléssel (amely az ópiumtartalmú fajták termesztését vette alapul) igen jótékony élettani hatású. Lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a trombózist, az embóliát, tisztítja az emésztőrendszert. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, idegerősítő, fájdalomcsillapító, nyugtató, altató hatású, fokozza a szellemi teljesítőképességet. A csontozat természetes erősítője, leállítja a csontszövetek ritkulási folyamatát, majd elkezdi újraépíteni ezeket. Háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. Értékes B-vitamin- és niacin-forrás. Nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot. Egyedül a köszvényben szenvedők számára nem ajánlott a fogyasztása, mivel igen magas a purintartalma, ez pedig megnöveli a húgysavkristályok lerakódását a boka, a lábfej, a térd, vagy a kézujjak ízületeiben és igen fájó rohamokat idézhet elő.

Pedig a mostani ősz, tél folyamán az internet, a reklámújságok, a főzéssel foglalkozó heti-és havilapok tele voltak jobbnál jobb mákos receptekkel. Ezekből az derült ki, hogy egyenesen imádjuk a mákot! A magyar konyha igen változatosan felhasználja tésztafélék, sütemények, torták készítéséhez, újabban húsételekhez is.

A termesztéséhez már (2009-től) nem kell engedély, csak 100 négyzetméternél nagyobb vetésterület esetén bejelentési kötelezettség szükséges.

Vannak, akik családi fogyasztásra eddig is folyamatosan termesztették, azt mondván, egészen egyszerű ez is – de azért érteni kell a módját. Mivel ára a dióéval vetekszik, érdemes „kicsiben” ott is termeszteni, ahol eddig pénzt adtak érte. Tapasztalat, illetve szakértelem kell hozzá, mint mindenhez.

Tenyészideje 120-136 nap. Termékeny, gazdag humusztartalmú, jó fizikai tulajdonságokkal rendelkező talajt igényel. Általában jól trágyázott kapásnövényeket követően szokták vetni.

Szlovákiában nemesített vetőmagként a kék Dubník, a Gerlach és a Magik, valamint a fehér Albín szerezhető be.

A nagyon korai vetéssel megelőzhető a rovarok kártétele. (Sortávolság 40-45 cm, vetési mélység 1-1,5 cm, magmennyiség kezeletlen vetőmag esetében 0,6-1kg/1 ha, sugárkezelt ballasztmag esetében 3-3,5 kg/ha).

Kisebb területen a gyomlálás okozhat gondot, de tisztább munka, mint a vegyszerek alkalmazása.

Korai cukorborsó fajták

Ezeket is sokan vetik hóra, egészen korai időpontban, február végén, szabadföldbe. Mivel a madarak még éhesek, érdemes hálóval borítani az ágyásokat, különben kicsipegetnék a földből a magokat.

A kifejtő fajták a legelterjedtebbek, de a legigényesebbek is. Az érés kezdeti szakaszában a legédesebbek, legfinomabbak. Ha sok terem belőlük, a mélyhűtőbe is érdemes tartalékolni az ízükért. A mostani, igazi cukorborsó fajták hüvelyestől fogyaszthatók, mivel hiányzik a hüvelybeli védőhártyájuk, ezért azzal együtt tördelhető. Nálunk nem igazán kedveltek.

A magyarországi cukorborsó fajták közül az „A1” jelűeket keressük, ezek valóban minden várakozásunknak megfelelnek majd. Az itthoni választék bőséges ugyan, de tasakosan vásárolva kissé drága mulatság, a legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy szaküzletben, kimérve vásárolunk vetőmagot.

Egy-egy fajtából is szakaszosan ültessünk, 10-10 napos időközökben, a később érőkből szintén, hogy mindig legyen friss termésünk.

Aki sajnálja védőhálóra a pénzt, az szúrós ágakkal védje a borsóágyásokat.

Habár – a fólia alatt gyorsabban kicsírázik, s kihajt, terem a borsó is, meg a többi szabadföldi zöldségféle is.

A lemosó permetezés nem olcsó eljárás

A gyümölcsfák téli metszése, télvégi védelme már javában folyik. Különböző betegségek, kártevők ellen különféle szerekkel védekezhetünk:

Az ún. olajos készítmények (növényi olaj, parafinolaj, vazelinolaj) a rovar-és atkakártevők ellen a leggyakrabban alkalmazott lemosó szerek. Mivel a kártevők többsége még a keményebb téli fagyokat is átvészeli, nagyon hatásos ellenük ez az eljárás. Hatásuk abban rejlik, hogy vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakjain, megakadályozzák azok légzését. A pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák kifejlett egyedei és tojásai, valamint körte-levélbolha ellen egyaránt hatásosak.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply