Mivel permetezzünk?

Mivel permetezzünk?

permetezzünkAz elmúlt hetek időjárása rendkívüli módon kedvezett a különféle gombabetegségek elszaporodásának. Előkerül a kérdés: Mivel permetezzünk? Főleg, ha a paradicsom (vagy a burgonya) levélzete sűrűbb, tovább rajta marad a nedvesség, könnyen megtelepednek rajta a gombaspórák. A tünetek utalhatnak a fitoftóra (szürkefoltosság) megjelenésére. A legjobb a megelőző védekezés, de talán még most sincs későn, ha elvégzi a permetezéseket az Acrobat MZ, Bravo 500, Cuprocaffaro, Cuproxat SC, Dithane M 45, Dithane DG Neo-Tec, Funguran, Champion 50 WP, Kuprikol 50, Kuprotix 20 DKV, Novozir MN 80, Ridomil Gold Plus 42,5 WG szerek valamelyikével.

A szeptóriás (pettyes) levélfoltosság ellen is alkalmazhatók a szürkefoltosság elleni szerek. Viszont előfordulhat, hogy kladoszpóriás (barnapenészes levélfoltosság) támadta meg a kiültetett tövek levélzetét, még akkor is, ha ez elsősorban a fólia alatt szokott megjelenni a paradicsomon. A következő szerekkel permetezzünk ellene: Cuprocaffaro, Dithane M 45, Dithane DG Neo-Tec, Kuprikol 50, Novozir MN 80.

– A permetezés hatékonyságát fokozhatjuk, ha a törzsek, ágak kérgét kéregkaparóval vagy drótkefével alaposan átdörzsöljük, hogy a repedésekben megbújó károsítók, áttelelő tojások, hernyók, bábok a felszínre kerüljenek.

– A sebfelületeket sebkezelővel (fagél, fabalzsam, faplaszt) célszerű lezárni.

A permetezőszer kiválasztásához célszerű az egyes hatóanyagok tulajdonságait alaposan megvizsgálni:

– Réz tartalmú szerek: a gomba- és baktériumos betegségek visszaszorítására alkalmasak. Rügyfakadásig bátran alkalmazhatóak. Rügyfakadás  után azonban óvatosan, a növény rézérzékenységének figyelembe vételével, kisebb dózissal célszerű alkalmazni.
Az őszibarackot, kajszit és almát piros bimbós állapotáig, a meggyet, körtét fehérbimbós állapotáig kezelhetjük.
Vigyázat, mert későbbi időpontban alkalmazva ezek a szerek perzselést okozhatnak!

 Kén tartalmú szerekkel  a lisztharmat  áttelelő képletei  ellen védekezhetünk, és egyben az  atkaölő mellék hatást is hasznosíthatjuk. Későbbi időszakban a perzselési veszéllyel itt is számolni kell (+20Cfok felett, zöld növényi felületen).

– Olaj tartalmú szerekkel tudunk a leghatékonyabban védekezni az atkák, pajzstetvek és a levéltetvek ellen. Finom bevonó réteget képeznek a felületeken, így a kártevőket elzárják a levegőtől.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d