A mángold: három zöldség egyben

mangold_large

Még mindig kevesen termesztik – és kevesen kedvelik. Pedig igazi reformkonyhás zöldség a mángold. Nagyon egyszerűen és gyorsan készülhet belőle körítés, de kiválóan tölthető is nagy leveleibe zöldség, gomba, rizs, vagy őrölt hús. Vastag levélnyeleit a spárgához hasonlóan készíthetjük el. Táplálkozási, élettani értéke jelentős, magas az A- és a C-vitamin-tartalma. Értékes szerves savakat (alma-és citrom-, valamint oxálsavat) tartalmaz, ízletes és könnyen emészthető. A spenót, a spárga és a rebarbara összes jó tulajdonságát képviseli.

mangold_v1 mángold
Mángold

A legegyszerűbben felnevelhető főzeléknövények közé tartozik. A talajban nem válogat, de a legjobban a meszes talajokon fejlődik, ha ezeknek bőséges a humusztartalma. Tavaszi vetése, kora nyári palántázása a hagyományos, azonban ilyenkor is elvethetjük a magját.

Termesztése

Tenyészideje 90-120 nap: Ha most kerül a földbe, október végén már szedhetjük húsos, sötétzöld, vagy lilás, a cékláéhoz hasonló színű, bordázott leveleit. A bordó, lila, piros fajták illata intenzívebb, mint a zöldeké.

mangold_ mángold
Jessica mángold

Nagy a fajtaválasztéka. Kezdőknek a Jessica fajtát ajánlanánk. Gyorsan növő, kompakt növény. Nagyon dekoratív, egyenesen felálló, fehér szárán sötétzöld, bőrszerű leveleket hoz. Egy tő akár 1 kg-os súlyúvá is fejlődhet. (Nem kell azonban tövestől felszedni, elég a legfejlettebb leveleket letörni róla.) Ha most vetjük el, őszre megnő. Takarással áttelel.

A Lucullus – sárgászöld, fodros levelű fajta. Vékony erezetű levele és levélnyele egyaránt ízletes. Bőtermő, kiadós.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply