Itt a rebarbara ültetésének ideje

Rebarbara

Értékes korai zöldségünk a rebarbara (Rheum officinale), amely a friss gyümölcsöt is helyettesítheti étrendünkben, éppen, amikor a legnagyobb a vitaminéhségünk. És – a méregtelenítő kúrák fontos része lehet, ha megtanuljuk – fogyasztani.

Rebarbara
Rebarbara

Már több mint 4500 éve alkalmazzák, mint gyógynövényt. Vitaminjai közül említést érdemel a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a karotin, a folsav (B9), a C-, a B1-, a B6-, az A-, a K- és az E-vitamin. Értékes ásványi anyagai a kalcium, a kálium, a cink, a vas, a mangán és a magnézium. És – gazdag élelmi rostforrás is. Likopint és flavonoid-vegyületeket is tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak. Csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökök mennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Védi a májat és segít gyógyítani az aranyeret.

Furcsa egy növény, amely gyönyörű bokorrá terebélyesedhet, s kertünk díszévé is válhat. De – sem a leveleit, sem a gyökerét nem szabad fogyasztani (habár gyógyszerek készülnek belőle), csupán a pozsgás levélnyeleket.

Ebből készülhet mártás, kompót, lekvár, sütemények tölteléke.

És – csak keveset szabad belőle fogyasztani, mert nagyon intenzív a bélműködést serkentő hatása.

Új telepítések

Általában az idősebb (8-10 éves) bokrok tövének szétosztásával képezhetők új telepítések. Egy résznövény töve legalább 1 kg súlyú legyen, s jól kifejlődött hajtórügy is legyen rajta. Ha vásároljuk, piros szárú fajtát válasszunk. Ez jobb ízű, s kevesebb oxálsavat tartalmaz, mint a zöld fajták.

Rebarbara
Rebarbara

Ültetés előtt a talajt 2 ásónyom mélységig fellazítjuk, istállótrágyával, komposzttal és trágyafölddel feljavítjuk. Ugyanis a rebarbara bőséges tápanyag-tartalékot igényel. A jól felismerhető hajtórügyek 2-3 cm mélyre kerülhetnek csak a földbe. Véghül a talajt 5 cm vastagon lombbal, vagy komposzttal takarjuk. Tavaszig sok hajszálgyökeret fejleszt. 2 személy részére 2 tő elég.

A rebarbara virágzó állapotban/május-júniusban/ különösen dekoratív növény. Apró sárgás, vagy zöldesfehér színű virágai 50-80 cm hosszú  csúcsálló összetett bogas-fürtvirágzatban állnak. A Rheum fajoknak két körben 6 lepellevelük van, melyek a termésérés során  a makktermésre ránőnek/un valvák/ és a termések terjesztésében játszanak fontos szerepet. A porzótáj kétkörös/diplostemon/ a külső körben 6, a belsőben 3 porzóval. A virágok zömmel kétivarúak, de ritkán előfordul az egyivarú virág is. Három termőlevelű, együregű magházában fejlődő termése három élű barnás színű szárnyas makk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply