Répa – vagy retek?

Répa – vagy retek

Miközben vékonyra szeletelve ropogtatjuk, vagy párolva ízlelgetjük ezt az újabban egész télen kapható kitűnő hófehér gömbölyű répát, amelyet a magyar gasztronómia egyelőre vajrépa, vajretek néven becéz, elbizonytalanodunk: most répa, vagy retek? A szlovák vetőmag-katalógusokban most még csak egyetlen fajtáját találhatjuk „vodnica Albina néven. És egymást túllicitálva dicséri mindenki, aki már evett belőle. Szögezük le: a tarlórépák (Brassica rapa) közé sorolják.

Répa – vagy retek

Magát a tarlórépát is hívják kerekrépának, túróci répának. Szlovákiában már néhány éve ismét népszerűsítik, termesztik. Vetőmagját „kvaka”, vagy „okrúhlica” néven kereshetjük. A lényeg, hogy ez is igénytelen, bőven termő, régi időktől termesztett és fogyasztott népi eledel, takarmány volt. Nos, amióta újra felfedeztük őseink leleményes és egészséges ételkultúráját, minden évben újabb zöldségeknek örvendezhetünk.  Ezek frissen is fogyaszthatók, s ugyanúgy, tejes erjesztéssel savanyíthatók, mint az uborka, vagy a káposzta.

Répa – vagy retekNémetországban a 17. század óta, máig nagy becsben tartják a vajrépát. Nem is lehet ezen csodálkozni, Goethe, akit nemcsak költőként, ínyencként is a legnagyobbnak tartottak, a vajrépát a legkiválóbb csemegének nevezte.

Tény, hogy termesztése nem nehezebb, mint a többi répa- és retekféléé. Ásványianyag-tartalma nagy, sok vasat, kalciumot tartalmaz. Karotinban, B-, B1- és C-vitaminban gazdag. Élénkítő, vizelethajtó, emésztésserkentő hatású. És nem csípős, nem is puffaszt, mint a retekfélék. Tényleg olyan, mint a vaj, akár szeleteljük, akár reszeljük. Nem is válik fássá. Zsenge szárát, levelét is fel lehet használni nyersen, vagy párolva. Érdemes megpróbálni a termesztését.

A monokultúrás – önmaga után való – termesztést nem bírja. Ugyanazon a talajon csak 3-4 év kihagyásával szabad termeszteni.

Tápanyagigényes, közel azonos arányban igényli a nitrogént, a foszfort és a káliumot. A tápanyag felét vetés előtt alaptrágyaként, felét a gyökér vastagodásának kezdetétől fejtrágyaként juttassuk ki.

Legfontosabb ápolási munkája a folyamatos öntözés, amely nálunk a termesztés sikerének egyik legfontosabb tényezője, továbbá a rendszeres gyomirtás és a gyökerek megvastagodásától kezdődően a fejtrágyázás. Száraz időben a földibolhák ellen rovarölő szerekkel kell permetezni. Fontos tudnivaló, hogy a jó minőség érdekében a teljes nagyság elérése előtt kell felszedni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply