Nem retek – vajrépa!

vajrépa
vajrépa
Mairübchen-vajrépa

Áruházainkban egész évben kínálják gömbölyű, vagy hosszú, hengeres, zsenge, fehér gumóit. Sokhelyütt reteknek titulálják, ritkább esetben tüntetik fel helyesen a nevét. Latinul Brassica rapa subsp. rapa var. majalis, magyarul vajrépa, fehérrépa, májusi répa. Tulajdonképpen a tarlórépa (vagy kerekrépa) tavaszi változata.

Február végén, március elején 20-25 cm-es sorszélességben vethető, 10-15 cm-es magtávolságra. Üvegházban, fóliában, kissé később, szabadföldben, agyagos, homokos és humuszos talajban is szépen fejlődik, 6-8 hét alatt szedéséretté válik.

vajrépa
Vajrépa

Ez a fehér változat az ókor óta termesztett kultúrnövény. Nálunk éppen friss íze, zamata miatt van terjedőben a nyers állapotú fogyasztása. Gazdag a különböző vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben. Viszont – amit kevesen tudnak róla – levelei a spenóthoz és a sóskához hasonlóan, nyersen és főzve is felhasználhatók. A levélnyél felhasználása a spárgáéhoz hasonló. A gumó nemcsak nyersen fogyasztható: főzve, párolva, savanyítva is kitűnő élettani hatású és ízletes zöldségféle.

Érdemes termeszteni!

Önnek ajánlott

Hozzászólás