A gyógyító cékla

cekla

Az utóbbi évtizedekben a cékla (Beta vulgaris) egészségvédő, vérképző, májregeneráló tulajdonságai felé fordult a figyelem. A rákellenes alternatív gyógymódok és tisztítókúrák, nyers állapotban, általában sárgarépával, zellerrel, fekete retekkel keverve, mint természetes zöldséglevek fogyasztását, népszerűsítik. Fogyasztani érdemes, sőt szükséges. Javítja a vérkeringést, csökkenti az erek meszesedését, növeli a szervezet ellenálló képességét. De nyersen csupán akkor válnak egészségünkre, ha a gyökérzöldségek termesztésük során csak a szükséges tápanyagokkal töltődnek fel, nem pedig műtrágyák, gyom-és rovarirtó szerek maradványaival.

A céklát sokan még ma is a legigénytelenebb zöldségféleként termesztik (valahol a marharépa előtt egy sorral), s a tárolására sem fordítanak sok gondot. Pedig érdemes nyári fogyasztásra tavaszi vetésből, téli tárolásra másodvetésből, tehát két „menetben”, termeszteni. Igényli a rendszeres öntözést, a könnyű, jó vízáteresztő, 6,5-6,8 pH-értékű talajt. A hibrid fajták közül sokan megkedvelték a Pablo F1 „bébi céklát”, amely zsenge, ízletes, sötétvörös színű. Általában – válasszuk mindig a kisebb méretűvé fejlődő fajtákat, akár gömbölyű, akár lapos, vagy hosszúkás típusokról van szó. És úgy tároljuk, hogy nedvességtartalmát megőrizze.

ceklaEbben a rubinpiros zöldségben található nitrogén-monoxid javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacyanin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését. Mindezen felül táplálkozás-szakértők is előszeretettel ajánlják a fogyasztását. Száz gramm cékla ugyanis fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.

Hagymás céklacsoda – Próbáld ki!

A következő, pillanatok alatt elkészíthető saláta szintén nagyon egészséges. Magában is megállja a helyét, de húsok mellé is kiváló köret. Így készítsd el: alaposan moss meg 3-4 darab céklát, és héjastul főzd tűpróbáig. Várd meg, amíg egy kicsit kihűlnek, majd hámozd meg és vágd apró kockákra vagy csíkokra őket. Löttyints a céklára olívaolajat, sózd, borsozd, és adj hozzá egy kevés köménymagot. Kockázz apróra 2 db vöröshagymát, dinszteld meg egy kevés olajon, és keverd a céklához. Hidegen és melegen is isteni ez a saláta!

Önnek ajánlott

Leave a Reply