Gyümölcsritkítás

oszibarack_termesritkitas

Az alma, a körte és az őszibarack egy-egy nagy terméshozamú évét, időszakát mindig gyengébb évjárat követi ezt hivatott kiegyensúlyozni a gyümölcsritkítás. A bő termésre következő tavaszon már láthatóan kevesebb az ágakon a termőrügy. A metszetlen őszibarackfák természetes gyümölcshullására általában már májusban sor kerül. Maguktól lehullnak a nem termékenyült, visszamaradt, beteg gyümölcskezdemények. A szakaszosan termő almafákról, bőséges virágzást követően, 3 virágcsomóból kettőt el kell távolítani. A szakaszosságra való hajlam fajtánként eltérő. Ennek mérséklésére, pótlólagos ritkításra is szükség van.

Gyümölcsritkítás

gyumolcsritkitas
Alma ritkítása kézzel a legbiztosabb.

A legtöbb alma és körtefajta gyümölcsritkítását elég a természetes gyümölcshullás után júniusban, vagy később elvégezni. Elsősorban a fejlődésben visszamaradt, beteg gyümölcsöt szedjük le. Vigyázzunk, a gyümölcsöt nem tőből, tehát termőrüggyel együtt tépjük le, hanem ujjunkkal megtámasztva úgy, hogy maga a termőrügy ne sérüljön. Akinek nincs ebben elég gyakorlata, ollóval, vagy késsel is levághatja a gyümölcsöt.

Őszibarack ritkítása
Őszibarack ritkítása: az egymáshoz érő gyümölcsök könnyen sérülhetnek, deformálódhatnak.

A szakkönyvek szerint az almafán 10-15 levél, az őszibarackfán 20-25 levél táplál egy gyümölcsöt. Tehát nem kell óvatoskodni, annyira ki kell ritkítani a termést, hogy a két fejlődő között elférjen egy majdani, kifejlett példány. Egészségesebb, nagyobb, zamatosabb lesz így a gyümölcs. A kevesebb így lesz több – súlyban, minőségben.

Akármilyen szépnek látszanak a gyümölcsök, alaposan meg kell őket ritkítani. Egy-egy őszibarack között 15-20 cm legyen a távolság.

Orsófák zöldmetszése

Zöldmetszésnek nevezzük az alma- és körte- orsófák és lugasok fiatal leveles hajtásainak visszacsípését, ami serkenti a rövid termőrészek kialakulását. Ennek az ideje június elejétől július végéig tart. Ha ezt elmulasztjuk, és az idei hajtásokat csak a tél folyamán vágjuk vissza erősen, nagyon kevés virágrügy képződik, vagy nem is fejlődnek ki a termőrügyek. (Ennek a metszésnek az orsófákon és az erős növekedésű almagyümölcsűeken, amelyek a koronában hosszú termőhajtásokat fejlesztenek, nincs létjogosultsága.)

ballerina
Ballerina

A gyenge növekedésű alanyba oltott alma-, körte- és szilvafák első zöldmetszését akkor végezzük, amikor a fiatal hajtások 10-20 cm hosszúak, vagy kb. 6 levelük van. A rövid hajtásokat 4-5 levél felett, a hosszabbakat a 6. levél felett csípjük vissza.

A „Ballerina” fajták általában nagyon egyenletes növekedést mutatnak, akár szabadföldbe, akár edénybe ültettük. Termésritkításra azonban ugyanúgy szükségük van, mint a többi gyümölcsfának. És ha néhány fölösleges hajtás rontaná az elegáns fácskák arányait, ezeket, most, a nyár folyamán sorra el kell távolítani.

Önnek ajánlott

Leave a Reply