Mit tehetünk a kerti kudarcok ellen?

Mit tehetünk, hogy ne érjenek folyamatosan kudarcok a kertben? Figyeljünk oda ezekre az általános tanácsokra:

  1. A fejes saláta nagyon meleg talajban rosszul csírázik. Ezért, ha most készülünk vetni, előzőleg a vetőmagot tartsuk a hűtőszekrényben. A talajt közvetlenül a vetés előtt forgassuk át, hogy a hűvösebb réteg kerüljön felülre. Öntözzük meg hideg vízzel. A reggeli órákban vessünk, amikor még hűvösebb van. A legjobb, ha borús időt „fogunk ki” a saláta vetésére, amelyből júniusban már a nyári fajtákat részesítsük előnyben. (A korai fajták a nyári melegben nem borulnak fejjé, hanem magszárba szöknek.)
  2. mocskospajor kudarcokA fiatal levélzöldségeken, különösen a káposztaféléken, a mocskospajor-hernyók nagy kárt okozhatnak. A piszkosszürke, henger alakú hernyók a különböző bagolylepkék lárvái. Egy nőstény, május végétől őszig, kb. ezer tojást rak le, s ezek mindegyike hernyóvá alakul. Négy hétig a növényen tartózkodnak, azt pusztítják, azután mára csak éjszaka bújnak elő, nappal a gyökereket rágják. Kis területen kézzel is összeszedhetők, de használ a korábban ismertetett csalánoldatos permetezés is. Biokertészek mészporral szórják be a káposztaféléket. A bőséges, esőszerű öntözés is pusztítja a tojásokat, lárvákat.
  3. Talajparaziták, elsősorban fonálférgek (nematódák) jelenlétére utal, ha a sárgarépa, a petrezselyem csenevész, elágazó lesz, a zfonálféreg kudarcokeller gyökerei kócosan nőnek, a gumó korcs marad, a szamóca levelei sárgulni kezdenek, a gyümölcse csenevész marad. Általában ott szaporodnak el, ahol éveken keresztül ugyanazt a zöldséget termesztik, tehát nem alkalmazzák a vetésforgót. A szakszerűtlen talajforgatás, az elmaradt őszi ásás, a tápanyagok (trágyázás) hiánya még fokozhatja kártételüket. Mivel szabad szemmel nem láthatók, csak a gyökerek belsejében a hajszálvékony rágásnyomok utalnak jelenlétükre. Még most is szétszórhatjuk a büdöske (Tagetes) magját, vagy a rövid tenyészidejű pohánkát – mindkettő megtisztítja a talajt nemcsak ezektől a talajparazitáktól, a pohánka még a cserebogár lárvájától is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply