„Buddha keze”

Buddha keze

Az eredetileg Indiában őshonos furcsa gyümölcs (Cytrus medica sacrodactylis) a citrusfélék családjába tartozik. Nevét, a Buddha kezét, termésének különleges alakjáról kapta, amely kinyújtott, girbegurba ujjakhoz hasonlít. Megenni nem ajánlatos, mert túlságosan savanyú, de „orvosi citrom” gyanánt hatékony szer anyagcserezavarok és érelmeszesedés ellen, persze, pontos diagnózis és megfelelő adagolás mellett. Erős, átható citromillata miatt szobanövényként, lakóhelyiségekben, akár konyhában is, feltűnően mutatós és érdekes. Indiában, sokhelyütt, máig szerencsehozó, szent ereklyeként tisztelik, az erotikus irodalomban a férfierőt jelképezi.

Levelei hosszúkásak, kissé gyűröttek, szélük fogazott, termése sokujjú kézhez hasonlít. Virágai nagyjából kétszer akkorák, mint az átlagos citrusféléké, színük fehér vagy rózsaszín. A termés kezdetben lila, ahogy növekszik, úgy változik a színe is: előbb zöldre vált, végül pedig élénksárga lesz. Egy-egy termés elérheti a 25-30 centiméteres hosszúságot is.

Ez is citrom?

A termés szokatlan alakja valóban lenyűgöző, illata pedig igen intenzív citrusillat. Ha szeretnénk egy saját fácskát, tudnunk kell, milyen különleges igényei vannak a növénynek. A termés elágazó szegmensei sokakat egy kéz ujjaira emlékeztetnek, innen ered a növény neve is. A még apró termés lila, ahogy növekszik, színe zöldre vált, éretten pedig erős, élénksárga színe lesz.

 

v
Buddha keze

A Buddha keze citrom termesztése

Buddha keze citrom
Buddha keze citrom

Melegebb éghajlaton ideális kertbe ültetni, Magyarországon inkább a dézsás megoldás hoz eredményt. Tavasszal, a fagyok elmúltával kivihetjük a kertbe, félárnyékos helyre, télen viszont mindenképp vigyük be, legjobb, ha a télikertben találunk helyet számára, ennek hiányában megfelel egy fűtetlen, napos helyiség is. Nyaranta érdemes hetente legalább kétszer öntözni – időjárástól függően.

A lényeg mindig az, hogy ne száradjon ki, ugyanis a szárazságot nem tolerálja. Érdemes a dézsába mulcsot szórni, ami megtartja a nedvességet. A teleltetés idején kerüljük a túlöntözést, ilyenkor elegendő havonta 1-szer, maximum kétszer locsolni. Az ültetéséhet használjunk jó vízelvezető képességű talajt, amit mindenképp javítsunk fel komposzttal. Ennyi mindent kell tudni ahhoz, hogy egészséges és szép Buddha keze citromunk legyen, érdemes belevágni a nevelésébe!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d