Vénasszonyok nyara

vénasszonyok nyara

Nem panaszkodhatunk, szép, meleg napokat, nem túl hűvös éjszakákat hozott az idén az „indián nyár”, még ha nálunk nem is ilyen finom névvel illetjük. Tény, hogy az idős emberek élvezik ezt az időszakot. Még azok is, akik a kertben, a betakarítással töltik el. Mert öröm, ha a család számára szükséges burgonya és hagyma szépen termett, hogy gyönyörű és gazdag termést adott a paprika és a paradicsom. Folyik is a befőzés, tartósítás minden házban, sőt, a városi panelokban is. Régóta nem kelt el annyi paradicsomdaráló, meg kisebb-nagyobb káposztáshordó a háztartási boltokban, mint az idén. A családoknak azonnal lépni kell, hogy a kereskedelem magasabb árait ellensúlyozzák. Olcsóbb odahaza elkészíteni a paradicsompürét és levet, mint megvásárolni az olasz konzerveket. És a fejes káposzta, házilag savanyítva, szintén kifizetődőbb, mint az ügyesen csomagolt, de egyre drágább kilós vödröcskék, zacskók beszerzése.

De a káposztánál még nem tartunk. Azt még érleli a napocska, az éjszakai harmat. Bárcsak még eső is esne, hogy a gyökérzöldség is nőhessen.

A tök

A tökfélékre folyamatosan oda kell figyelni, a zsengéket szedjük le, gyalulva, szeletelve (nem kell előfőzni!), adagoljunk belőlük a mélyhűtőbe is. Ugyancsak érdemes a csenevészebb paprikákból, leforrázva, kihűtve, tölteni való adagokat lefagyasztani.

sutotok indián nyárA túlérett tököket ne hagyjuk se megfagyni, se a kertben rothadni! A magjáért érdemes kettévágni (akár fejszével is), s papírra, gyúrótáblára szétterítve a ragadós magot megszárítani. Télen kitűnő csemege a tökmag, serkenti a férfierőt, gyógyítja a prosztatabajokat, különféle mirigyek gyulladását. A tök húsát kicsipegeti a baromfi, vagy ha most nincs a ház körül, legalább a komposztot gazdagíthatja. A sütőtök önmagát kínálja, úgy szedjük le éretten a száráról, hogy hullámpapírra, deszkára téve a kamrában sokáig bírja a várakozást, amíg sütni, főzni kezdünk belőle a tél folyamán.

Tárolás

indián nyárMár most „térképezzük fel” a kertet, hogy a következő hetekben könnyebb legyen a dolgunk. A hótól, széltől védett, de feljövő belvizektől nem veszélyeztetett helyen majd vermet áshatunk, vagy a télen is álló fóliasátrak alatt, prizmába rendezve tárolhatjuk a zöldségféléket. A pince sem túl biztonságos hely az utóbbi években, s végképp nem a vízakna!

Még egy szép hónapra számíthatunk. Addig, amíg téli tárolójába kerül a burgonya, a korán felszedett cékla, hűvös, megfelelően magas nedvességtartalmú levegőjű helyen tartsuk. Ahol nagy volt az idén a meztelen csigák kártétele, ott szétterítve, alaposan nézzük át a terményeket, nehogy „albérlőkkel” együtt kerüljenek védett, téli helyükre.

A fekete retek nyugodtan maradhat még a fagyok beállta után is a helyén, a kertben. Télen egyenesen onnan ásunk majd ki néhány darabot. (Kevés kell belőle, de az többet ér, mint a sokféle patikaszer.

leeks indián nyárTöltögessük fel a póréhagymasorok körül a földet, hogy nagyobb fehér szárrészük fejlődjön. Szedjünk néhány csokornyit a petrezselyem és a zeller ép, zöld levélzetéből. Megmosva, gyorsan megszikkasztva, ez s a mélyhűtőbe kerülhet. A mostanra ismét illatosra, sűrűre nőtt, zsenge kapor mellé, amely nélkül mit érne a tökfőzelék.

Ássunk fel a metélőhagymából egy-két cserépnyi csomót, s tegyük esőtől védett, széljárta helyre, hogy majd, ha jönnek a hideg napok, néhány hétig ott fagyhasson. A hideghatást követően cserepezhetjük, s hajtathatjuk újra.

És vegyük szemügyre, készítsünk tervet, térképet, hová, milyen gyümölcsöt telepítünk. Bogyósokat, s mást is, amit szeretünk, s a boltokban egyre drágább. A gyümölcs drágulása még folytatódik, hát, amit odahaza kifizetődő termeszteni, s helyünk, időnk is van hozzá, ne mulasszuk el!

Önnek ajánlott

Leave a Reply