A levendula illata

A levendula illatát minden tisztaságkedvelő háziasszony ismeri és szereti. Aki teheti, termeszti is. Virága, szárítva, kis tüllzacskókba téve, távol tartja a ruhásszekrényektől, gardróboktól a molyokat. Akár frissen, akár szárítva, ez a kék, kellemes illatú virág, kiskanálnyi adagban leforrázva, teaként fogyasztva, ideges szívdobogást, migrént szüntet, vérnyomást csökkent. Hisztériát, szorongást old. Fürdővízbe keverve, megfelelő adagban, ez a forrázat reumás fájdalmakat, feszültséget feloldó, megszüntető, jótékony hatású. Rozmaring- és borókaolajjal keverve, ízületi fájdalmak enyhítésére is kiváló. Aromaterápiás alkalmazása is igen elterjedt.

Aki csak most figyelt fel rá, dugványozással is szaporíthatja, akár a zöld, akár a fás részek, de a legjobb, ha a hajtáscsúcsok felhasználásával.

levendula Ültetése

Tavasztól őszig – fagymentes időben – bármikor ültethető.

Válasszunk a növénynek napos, meleg helyet.

Csoportosan érdemes ültetni, mert szépsége így érvényesül igazán.

Ha több levendulát ültetünk egy helyre, az ültetési tőtávolság  legalább 50 cm legyen. Ha kerti út mentén szegélynövényként alkalmazzuk, akkor pedig 30 cm távolságot hagyjunk a levendulatövek között.

Az ültetés előtt keverjünk földjéhez néhány marék homokot és kavicsot, főleg, ha a kertben kötött, agyagos a talaj. Ez azért fontos, mert a levendulának jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat.

Az ültetőgödörbe szórjunk egy kevés érett komposztot vagy istállótrágyát, erre pedig néhány marék földet, hogy a növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.

levendula Emeljük ki óvatosan a cserepéből a növényt, majd helyezzük az ültetőgödörbe. Temessük be földdel, és a töve körül jól nyomkodjuk meg.

Ültetés után öntözzük meg alaposan a növényt, és ezt néhány hétig folytatni kell, hogy a gyökerek kifejlődjenek.

Nyugodtan szórhatunk köré kavicsot vagy fenyőkérget, hogy meggátoljuk a gyomosodást. Közvetlenül a tövéhez azonban ne tegyünk a takaróanyagból, nehogy befülledjen alatta a növény. Mivel mészkedvelő, ezért a kavicsok a legmegfelelőbbek talajtakaróként.

Önnek ajánlott

Leave a Reply