Bokrétát kötöttem…

margaréta Hideg vízbe

Nem, nem, mint a nóta mondja – mezei virágból. Azt már a gyerekek is tudják, a búzavirágon és a szarkalábon kívül szinte mindegyik vadon nőtt virág azonnal hullatni kezdi a szirmait, ahogy a vázába kerül.

Kivétel a réti margitvirág, vagy margaréta (Leucanthemum vulgare vagy Chrysanthemum leucanthemum), amely az őszirózsafélék családjába tartozik. És szépséges bokrétái legalább egy hetet kibírnak az öblös cserépedényekbe rendezve, ha naponta friss vízzel töltjük fel.

A legjobb a vadvirágokban ott gyönyörködni, ahol virítanak. Sok közülük ma már védett, mert egyre kevesebb van belőle. Tehát még meg is bírságolhatnának, ha letépnénk.

Neveljünk inkább kertünkben vázába is való virágokat.

rozsa Hideg vízbeRózsa

Még mindig az egyik legkedveltebb vágott virág. Egyrészt, mivel ajándékként igen gyakran kapjuk (adjuk), tehát szeretnénk minél tovább gyönyörködni a szépségében. És, bizony gondot okoz, vajon mi a titka, hogy sokáig friss maradjon, ne hajoljon le szomorúan a feje már néhány óra múlva, s ne hullassa le a szirmait már másnap.

Tapintatosan derítsük ki, honnan származik a csokor. Ha virágüzletben vették, akkor feltételezhető, hogy előtte több napon át hűtőházban tartották. Mielőtt a szobahőmérsékletű vízbe állítanánk, bontsuk meg a csokrot, távolítsuk el a szoros zsineget róla, s szedjük le a szárak alsó részéről a leveleket. A Hideg vízbe fektessük a virágokat, s ott, a víz alatt, ferdén vágjuk vissza a szárukat. Néhány óra múlva kerüljenek csak a vázába.

(Ha egyetlen rózsaszálat vinnénk ajándékba, de mielőtt elindulnánk vele, lekonyul a feje – mit tehetünk? Fektessük a kádba, jó hideg vízbe. Néhány órán belül magához tér.)

Lehetőleg ne érje napfény a rózsákat, s éjszakára tegyük hűvösebb helyre vázástól. A szárakat naponta vágjuk vissza éles késsel kb. 1 cm-rel, hogy akadálytalanul fel tudják szívni a vizet, a vázában cseréljük a vizet naponta.

Ha a saját kertünkből szedjük a rózsát, vagy korán reggel, vagy késő délután tegyük. Egy egészséges rózsabokorról is csak 3 szál virágot vágjuk le egyszerre. A nyílni kezdő bimbó (amelyen a csészelevelek visszahajolnak, s látni már a színét), szépen kinyílik majd a vázában. A túl korán levágott bimbó, meg a túlságosan kinyílt rózsa nem való a vázába.

orgonaOrgona

Sokan imádják az illatát, dús virágzatát. Alig néhány napot bír ki a vázában.

Többen ajánlják, hogy ferdén metsszük vissza a szárakat, amelyekről tisztítsunk le minden levelet. És sok vízbe állítsuk, amelyet naponta többször is kell pótolni. Gyönyörű, sűrű virágzata ugyanis nagyon szomjas. Ha erre nem leszünk tekintettel, azonnal hervadni kezd.

Gerbera

gerbera Hideg vízbeHa a saját kertünkben szedjük (reggel – vagy estefelé), akkor tudjuk, melyik bírja ki tovább a vázában. Árnyékos helyre állítva, a vizet cserélve sokáig friss maradhat.

Ha mégis lekonyul a feje – néhány órára fektessük hideg vízbe a szomorkodó virágszálakat.

Az áruházakban mostanában rendszeresen kapható a vágott virágok sokféle, mutatós csokra. És hozzá: kis tasakban tartósítószer, amely a vázába szórva meghosszabbítja a virágok élettartamát. Legjobban a gerberáknak segít.

A bimbózó szegfűk, rózsák, ha üdének, épnek látszanak is a vázába téve, ezzel a tartósítóval „frissítve” soha nem nyílnak ki teljesen. 

Nem okoz csalódást

A kardvirág, a dália, a szegfű megbízható, nagyon dekoratív – és sokáig szép marad a vázában. A legtovább azonban a krizantém virágai őrzik meg szépségüket vágott virágként is. Az őszirózsák sem maradnak le mögöttük, ha szárukat megtisztítjuk a levelektől és egy-egy cm-t visszavágunk naponta a szárukból, amikor a vizet cseréljük a vázában.

Néhány trükk

Lehetőleg átlátszó üvegvázákba tegyük a kényesebb, szomjasabb virágokat. Így mindjárt látjuk, ha zavarossá válik a víz, vagy ha kevés van belőle.

Minden virágtartó edényt, vázát fertőtlenítsük mosogatószerrel, amikor kikerül belőle egy-egy hervadt csokor.

Próbáljuk ki a mokkáskanálnyi só, vagy kristálycukor hozzáadását egy-egy kevésbé féltett bokréta, virág tartósságának tesztelésében. Ugyanis sokan ajánlgatják vagy az egyiket, vagy a másikat.

Talán a kis darabka faszén a nagyobb vázába téve a legésszerűbbnek látszik: aki akarja, kipróbálhatja. Persze, a rendszeres vízcsere nem maradhat el.

A tejnedvet kibocsátó virágok (kutyatejfelék, díszmák) szárának végét forró vízbe mártsuk, vagy gyufával perzseljük meg, állítólag így meghosszabbítjuk a tartósságukat.

És ami még nagyon fontos: legyünk tekintettel az allergiás családtagokra: nárciszt, liliomot, violát – erős illatú virágot – ne vigyünk azokba a helyiségekbe, amelyekben tartózkodni szoktak!

Önnek ajánlott

Leave a Reply