Nézni és látni…

Ferenc pápa Pozsonyban Nézni és látni…

Előrebocsátom, nem vagyok hívő ember. Amíg még az voltam, akkor sem katolikusként neveltek. A konfirmáció vizsgatételeit lelkiismeretesen megtanultam, a reformációs küzdelmektől a tízparancsolatig, s még azon is túl, Luthertől Kálvinig. Amíg áttanulmányoztam a materialista világnézet elérhető irodalmát, betértem mind a római katolikus, mind a görög katolikus templomokba, megcsodáltam a pravoszláv templomok ikonjait, szívesen hallgattam a pópák „Goszpogyi pomiluj” fohászait, vagy az izraelita egyházi énekeket.

Ha csak tehetem, megnézem a II. János Pál pápa életéről készített életrajzi filmeket. Meghat és fölemel mérhetetlen ereje, amivel másokért küzdött, ahogyan lengyel hazáját, honfitársait, majd a világ minden szeretetre, védelemre szoruló emberét szerette. Megérintett az a szeméből is kisugárzó jóság és bizalom, ahogyan nézett és látott.

Örülök Ferenc pápa szlovákiai látogatásának is. Más szemszögből mutatja meg az országot a világnak, mint amilyenből már évek óta mutogatják a hazai és a V4 időszerű kormányzó politikusai.
Annál inkább megdöbbent az a korlátoltság és elfogultság, amellyel a hazai (sokak szerint „felvidéki”) magyarok néznek ITT ÉS MOST erre a pápai látogatásra. Magukat vallásosnak tartókat hallok így lelkesedni: „A pápa Magyarországra látogat!”

Igen… Ott – összesen négy órát tölt – Szlovákiában viszont négy napot.
Katolikusok, más egyházhoz, felekezethez tartozó hívők, mélymagyarok és félig-meddig MÉG magyarok, „Orbán-hívők” és „nekem mindegy” emberkék!

Hogy miért?

Nem elég nézni – látni is kéne, legalább néha. És József Attilának sem csak az az egy versikéje van, amit mostanában – hogy annyira bunkónak ne tűnjön – sok hangoskodó idézgetni szokott.
Most legalább gondolkozzatok! Mert négy óra és négy nap között VAN KÜLÖNBSÉG.

H. Mészáros Erzsébet


“Jövő vasárnap Budapestre utazom, hogy befejezzem a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Zarándoklatom néhány napon át Szlovákiában folytatódik, ahol a hétfájdalmú Szűz Mária, az ország védőszentje nagy népünnepével zárul. “

 

Holnap kezdem meg #ApostolizálóUtazásomat Budapestre és Szlovákiába. Kérek mindenkit, hogy imádságban kísérjen el, és ezt a látogatást a hit oly sok hősies hitvallójának közbenjárására bízom, akik ellenségeskedés és üldözés közepette tettek tanúságot az evangéliumról ezeken a helyeken. (https://twitter.com/pontifex)

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: