Dughagymából újhagymát

Dughagymából újhagymát

Az utóbbi években gyakran kerülnek a piacra „megcsonkított” szárú újhagyma csomók, vagyis magszárba szökő zsenge hagymák, amelyeknek az íze elmarad az igaziakétól. Az a gondatlan kertészkedő, akinek megfázik a dughagymának szánt hagymája, s mégis elültetni, már csak ilyen, magszárat fejlesztő újhagymát nevel. Hogy el tudja adni, kivágja a levelek közül a magszárat. A hozzá nem értő vevő észre sem veszi, amíg meg nem kóstolja.

Dughagymából újhagymátAz alacsony hőmérsékletnek elsődleges szerepe van a magszár-képződés kiváltásában (vernalizáció). Ez az újhagymának szánt dughagyma esetében káros. Viszont a hagymamag termesztésében szükséges feltétel. Ha egészséges, jó minőségű újhagymát akarunk termelni, akkor a dughagymát nem szabad hidegben (4-12 C fokon) tárolnunk. Ezért írtuk, hogy külön, 20 C foknál nem alacsonyabb hőmérsékleten kell tárolni a dughagymát. A tapasztalt kertészkedő, ha megfázott a dughagymája, meghatározott ideig 30-38 C fokon „felmelegíti” (devernalizálás). A hőkezelés időtartama a hagymák nagyságától, az ültetés tervezett idejétől függ, 10 naptól egy hónapig is terjedhet.

Téli zöldhagyma is hajtatható a dughagymáról. Ugyanis a hagymácskákban felhalmozódott tartalék tápanyagok hasznosítása által friss, értékes zöld száruk képződik. Nemcsak az üvegházzal, fűtött fóliával rendelkező kerttulajdonosok biztosíthatnak a családjuk számára így friss vitamint. Cserépbe duggatva, az ablakpárkányon is hajtathatunk így zöldhagymát.

A téli sarjadékhagymát is ismeri? A zöldhagymát biztosan. Akkor rendben is vagyunk. Ugyanis a kettő ugyanaz. A zöldhagyma,  azaz téli sarjadékhagyma, nem bébi hagyma, hanem egy külön faj, amely nem fejleszt dundi hagymát, ehelyett vaskos gyöktörzsén fejlődő, vastag hajtástöve az a hosszúkás hagyma, amelyet tavasszal zöldhagymaként eszünk.

léghagymaVannak olyan téli sarjadékhagyma változatok, amelyek virágzatot nem képeznek, ehelyett sarjadékhagymákat nevelnek, mégpedig a tőkocsányon, a virágzat helyett. A léghagymák maguktól is előbb-utóbb földközelbe kerülnek, hiszen a tőkocsány lassan elszárad, a földre hajlik. A földhöz érő hagymák pedig szépen begyökeresednek. És van még számtalan változat, ha szétnézünk az interneten: húsos, vastag, sűrű levélzettel, vagy akár fokhagyma-illattal. Némelyik hosszúra nő, van, amelyik inkább sűrűre, alacsonyabbra. A lényeg, hogy a metélőhagyma és a többi, hajtatott hagymaféle kiváló téli vitaminforrás, üde ízű, étvágyjavító.

Önnek ajánlott

Leave a Reply