Illatos virágok

mezvirag virágillatot

estikeHa szeretjük a kertben, az ablakunk alatt, a teraszunkon, vagy erkélyünkön a virágillatot, figyeljük meg, hol kapja a virág a legtöbb napfényt, s hol van szélárnyékban. Mert a napsütés intenzívebbé teszi az illatokat, a szél viszont elfújja azokat. Ültethetünk havasi estikét, amelynek bíborszínű virágai már kora nyáron nyílnak. Édeskés illatuk különösen este tölti be a kertet. A szappanfű is kellemesen illatozik. Egyszerű, vagy telt rózsaszín virágai is gyönyörű látványt nyújtanak. Ujjnyi vastag gyöktörzse van, erről számos tarack és vékony gyökér ágazik le. Szára egyenes, kb. 50 cm magas, a virágzat szintjén kissé elágazó. Levelei lándzsásak, 5–10 cm-esek, átellenes állásúak, ép szélűek, ülők, 3 ívelt ér fut rajtuk végig. A kellemes illatú virágok bogas fürtöt alkotnak. Virágai fehérek vagy fehéres-rózsaszínűek, 5 sziromlevéllel és forrt csészével. Júliustól szeptemberig virágzik. Termése 4-5 foggal nyíló egyrekeszű tok, benne sok apró maggal. Az estike vagy a nyári viola, a kerti rezeda, a finom illatú, fehér mézvirág ugyancsak megfelel a különleges illatokra vágyódóknak.

Mézvirág

A sok változatos, illatos, színes virág között, egyik rovarok által kedvelt virág a mézvirág, vagy ismertebb nevén az illatos ternye is. Valószínűleg mézvirág nevét is arról kapta, hogy szirmai mézhez hasonló illatot árasztanak. Szinte nincs olyan kert vagy virágágyás, ahol ne találkozhatnánk ezzel az alacsony növekedésű, egynyári apró, illatos, kedves kis virággal.  Zsálya virágillatotDe vethetünk, vagy ültethetünk évelőket is, levendulát, vagy a fűszernövényként, gyógynövényként egyaránt pompás zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet. A kakukkfű ráadásul elismert gyógynövény, és nemcsak a köhögést és a torokfájást enyhíti. Mire használhatjuk még?

A kakukkfüvet régóta használják torokfájás, köhögés, és különböző felső légúti fertőzések esetén. A benne található hatóanyagok segítenek feloldani, illetve „hígabbá” tenni a letapadt váladékot (így könnyebben szabadulhatunk meg tőle), enyhítik a kellemetlen tüneteket, csökkenthetik a felülfertőződés rizikóját is.

Betegség esetén érdemes naponta többször is kakukkfűteát inni, de ha forró kakukkfüves fürdőt veszünk, az is segítheti a könnyebb, felszabadultabb légzést. A kakukkfű emellett az immunrendszerünk működésére is rendkívül jó hatással van!

Önnek ajánlott

Leave a Reply