Korengedményes nyugdíj

korengedményes nyugdíj

A korengedményes nyugdíj azok számára megoldás, akik nyugdíjazás előtt állnak és problémát okoz az esetleges új munkahely keresése. A munkáltatók többnyire a fiatalabb álláskeresőket részesítik előnyben. Ha egy munkavállaló nem sokkal a nyugdíjazás előtt veszíti el az állását és nem talál új munkát, jellemzően a korkedvezményes nyugdíjazást választja a munkanélküli segély helyett. Mindkét esetben meg kell azonban felelni bizonyos feltételeknek, és jó ismerni a hátrányokat is.

A korkedvezményes nyugdíjba vonuláskor az nyugdíjas elveszíti nyugdíja egy részét. Nyugdíj összegét ugyan ugyanúgy kell kiszámítani, mint a rendes öregségi nyugdíjnál, amelyre jogosult lenne, ha elérte a nyugdíjkorhatárt, de a kiszámított nyugdíjt fél százalékponttal csökkentik minden megkezdett 30 nap után, amíg a nyugdíjas el nem éri a nyugdíjkorhatárt. Ez a csökkentés tartós, és az ilyen nyugdíj csak éves értéknövekedéssel fog növekedni.

Ha valaki a lehető legkorábbi időpontban vonul nyugdíjba, két évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt teheti meg, de a nyugdíja 12,5 százalékkal csökken. Például, ha az öregségi nyugdíja 450 euró lenne, a 12,5 százalék csökkenést követően a korkedvezményes nyugdíja csak 393,80 euró lesz. Azok, akik a munkanélküli járadékot igénylik és nem veszik igénybe a korkedvezményt magasabb nyugdíjra számíthatnak mint korkedvezményes társaik. A korkedvezményes nyugdíjasoktól eltérően a munkanélkülieknek azonban be kell járniuk a munkahivatalba, és aktívan munkát kell keresniük.

A munkanélküliség idején a legutóbbi bruttó bér kb. felét kapja a munkanélküli. Például ha valaki bruttó 800 eurót keres, kb. 400 eurót kell kapnia. A maximális segély azonban nem haladhatja meg az átlagbér kétszereséből kiszámított összeget.

Ha előbb munkanélküli segélyre jelentkezik:

Ha az előbb munkanélküli segélyre regisztrál a munkahivatalban, hat hónapig legutolsó fizetésének 50 százalékára jogosult. Amint a munkanélküli segély lejár kérheti a korkedvezményes nyugdíjazást. Mivel a munkanélküliség időtartama nem számít bele nyugdíjalapba, a korkedvezményes nyugdíjazásnál azonos pontszámot fognak kiszámítani mintha korábban adta volna be a kérvényt, azonban a levonás a munkanélkülisegélyen elöltött idővel csökken, így végeredményben magasabb nyugdíjra lesz jogosult.

Mikor kezdődhet a korengedményes nyugdíj ?

A korengedményes nyugdíjra való jogosultság olyan személy, aki:

  • már legalább 15 éve biztosított,
  • a nyugdíjkorhatárig legfeljebb két éve hiányzik,
  • a korengedményes nyugdíj összege meghaladja a felnőtt személy létminimumának 1,2-szeresét, azaz 246,10 eurót.

Önnek ajánlott

1 Comments

Leave a Reply