Ne irtsuk – szaporítsuk!

Pongyola pitypang
A gyermekláncfű
A gyermekláncfű

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) vértisztító, májregeneráló, erősíti az immunrendszert, csökkenti a reumás fájdalmakat. Tavasszal virágzik, ilyenkor szinte sárgává változnak tőle a mezők. Bár sokan egyszerű gyomnak tartják, számtalan jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, fogyasztásának előnyeire már az ókorban is felfigyeltek. Neve a görög “tarakè” –zavargás, rendetlenség− és az “akos” –megoldás− szavakból származik, ami arra utal, hogy számos betegséggel szemben hatékonyan alkalmazható. Leggyakrabban béltisztításra használták, valamint egyedülállóan erős vízhajtó tulajdonsága miatt alkalmazták: nem véletlen, hogy több országban a mai napig népiesen egyszerűen csak „hugyoskának” nevezik. Ezen kívül a gyermekláncfű jól használható fogyókúrák, cukorbetegség, májbetegségek, húgyúti panaszok és vérszegénység esetén, antioxidáns hatásának köszönhetően a rák és a gyulladások megelőzéséhez, valamint kezeléséhez is hozzájárul. Külsőleg alkalmazva a pattanások eltüntetésében is segítségünkre lehet. A pitypang szinte minden része felhasználható, zsenge leveleit friss salátaként fogyasztják, olajban eltett virágbimbóit gyulladások kezelésére alkalmazzák, magukból a virágokból pedig szirupot is főznek.

Krónikus ekcéma, kiválasztási zavarok, májpanaszok elleni tea:

Az egész növényből készítjük, tehát a megmosott gyökérből, levelekből, virágokból felaprítunk frissen 2 evőkanálnyit, (szárítva két teáskanálnyit) 3 dl forró vízbe szórjuk, majd levesszük a tűzről. 15 percet várunk, majd leszűrjük. 2 csészényinél többet ne fogyasszunk belőle naponta.

A gyermekláncfűTavaszi fáradtság elleni tea:

3 zsenge, apróra tépett gyermekláncfű levelet, 3 virágfejet 2-3 dl vízzel leforrázunk. 5 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük. Mézzel, citrommal is fogyaszthatjuk. A cukorbetegek csak citrom hozzáadásával kortyolgassák. Tisztítja a szervezetet, csökkenti a vércukorszintet.

Bőrszépítő, hajápoló ecet:

Háromnegyed liternyi bor-vagy almaecetbe 15 zsenge gyermekláncfű levelet és 5 virágfejet teszünk. Miután lezártuk, a napra állítjuk, minden nap felrázzuk. 10 nap múlva leszűrjük az ecetet, ismét hozzáadunk 15 friss, zöld levelet és 5 virágfejet. A napra állítjuk, minden nap felrázzuk. 10 nap múlva, miután leszűrtük az ecetet, néhány friss levél hozzáadásával hűvös, sötét helyre állítjuk. Gazdag ásványianyag-tartalma miatt hajöblítő vízbe keverve regenerálja a száraz fejbőrt, a fürdővízbe adagolva jótékonyan hat egész bőrfelületünkre, simává teszi, javítja a vérkeringést.

Arcvíz:

Egy maréknyi friss, kinyílt virágot leforrázunk fél liter vízzel – de nem főzzük! Forrón a zsíros bőrt (borogatásként), hidegen minden bőrtípust feszesebbé, frissebbé tesz.

Miután máig sokan nem tűrik meg a kerítés mellett, a kertjük füvében, amint előbújik, irtani kezdik. Jó lenne, ha ehelyett  termesztésére, felhasználására fordítanák a figyelmet! Ennél hasznosabb, sokoldalúbban alkalmazhatóbb gyógynövényünk nincs, mint a gyomnak tekintett pitypang, „hivatalosabb nevén” gyermeklácfű. Már el is felejtjük, hogy nem is olyan régen – amíg a felnőttek a kislibák, kacsák kevertjébe tépdesték a zöld leveleit, – a kislányok koszorúkat, láncokat fontak a hosszúszárú virágaikból. Királylányt, menyasszonyt játszottak a sárga koszorúkban.

Becsüljük meg jobban!

Önnek ajánlott

Leave a Reply