Fehér, piros, sárga, fekete

retek

És fehér héjú, de piros, vagy zöldhúsú, gömbölyű és jégcsap formájú. Egy a közös bennük: retek valamennyi (Raphanus sativus), a keresztesvirágúak családjába tartozik, ehető része a megvastagodott, fehér (sárga, zöld, vagy piros) húsú ropogós, gyökérszerű szárgumó, amelynek őse már a piramisokat építő rabszolgák tápláléka volt. A Távol-Keletről származik, Nyugat-Európába a középkorban került, miután Marco Polo behozta Kínából.

retek1jegcsapretekMa már egész évben elérhető nálunk is, mind a piros hónapos retek, mind a fehér jégcsap, vagy a kimondottan téli fogyasztásra való fekete retek. Ez utóbbi gyógynövénynek számít, tisztítókúrák alapanyaga, erőteljes májregeneráló, baktériumölő hatású.

A többi retek elsősorban étvágyjavító, magas C-vitamin- és kalcium-, magnézium-, kálium-, foszfor-, niacin-tartalmával, tavaszi vitamin-és ásványianyag szükségletünk pótlásában tölt be fontos szerepet. Szakasz vetésükkel, egy-egy új fajtának a termesztésével gondoskodhatunk friss salátáink változatossá tételéről.

A most vethető hónapos retkek között még újdonságnak számít a Kínában nemesített Red Meat, amelynek a héja fehér, a húsa piros, valamint a fehér héjú, zöldhúsú Green Meat. Középkésői fajta a piros Karmina és a sárga Jantar. Japánból származik a fehér Alabaster F1, Japana F1, Jarola F1 hibrid, valamint a Minowase.

Tápanyagokkal egyenletesen ellátott, jó vízáteresztő, laza talajt igényelnek, gyökérzöldségek között is termeszthetők, főleg a korai hónapos fajták.


szamócafa frigóSzamócafa

A dísznövény- és faforgalmazó cégek úgy népszerűsítik, mint erkélyen, tehát panelházban is tartható, s ráadásul gyümölcsöt is termő edényes díszfát. A „Psidium” cattleianum a magyar nyelvű tájékoztatókban „szamóca guava” néven szerepel. Brazíliában őshonos, ahol nagy bokrokként, kistermetű fákként hozza közkedvelt, szamócára emlékeztető ízű gyümölcseit. A nálunk kapható példányok fényes, örökzöld, a babéréhoz hasonló leveleikkel, nagyon lassan növő, metszéssel alakítható, szép termetű díszfácskává nevelhetők. Virágaik egyesével nyílnak, 4 szirmúak, sokporzósak, fehér színűek, illatosak. Vékony héjú, édes, aromás, gömbölyű, 3-4 cm-es piros, vagy sárga gyümölcsöt érlelnek. Ha megfelelő helyet találunk a számukra (nyáron a kertben, az udvaron, az erkélyen, a széltől védett félárnyékban, télen a 10 C foknál nem melegebb verandán), sokszor virágoznak is, s közben gyümölcsöt is érlelnek.


A frigó palánták

A forgalmazó cégek általában rendkívül rövid tenyészidővel kecsegtetnek, amikor a szamóca termesztését csak ilyenkor, tavasszal elhatározó kertészkedőket célozzák meg ajánlataikkal. Tény, hogy az utóbbi négy évtizedben, a fejlett szamócatermesztő országokban általánossá vált a hidegen tárolt, ún. frigó palánták ültetése. Ezek olyan egészséges indanövények, amelyeket kora tavasszal (vagy késő ősszel), amikor nyugalmi időszakba kerülnek, gyökerestől felszednek, lombleveleiktől megfosztanak, s hűtéssel, -1, -2 C fokon tárolnak. A tárolóban ún. hideghatás alá kerülnek. Mélynyugalmi állapotukban megőrzik élettani értékeiket.

eper frigóNe vegyünk „zsákbamacskát”! Győződjünk meg arról, hogy a palánta csomagolásán feltüntetett időpontok a palánta felszedése, a hűtőben tartás időtartama, illetve onnan kikerülve, az eladása (vagy szállítása) között mennyi idő telt el. A lényeg, hogy miután a hűtőhatás megszűnt, gyorsan a földbe kerüljön, mivel kiültetést követően azonnal fejlődésnek indul. Ha egészséges, nem száradt ki közben.

Milyen az egészséges frigópalánta? Áprilisi-májusi ültetéshez a kora tavasszal tárolóba került a legjobb, azonban a késő őszi is (fajtától függően) életképes lehet, ha: gyökértörzse a 10-12 mm hosszúságot eléri és 3-4 kifejlett levélből álló tőrózsával, 8-15 db. Legalább 5 cm-nél hosszabb gyökérrel rendelkezik. Természetesen, a frigó palántáról a lomblevelek hiányoznak. A gyökérzetet nem szabad megkurtítani, mivel ebben halmozódik a nedvesség és a szükséges tápanyagok. Csak olyan mélyre ültessük, amilyenen, az eredeti helyén volt. És ahol legalább négy éve nem termesztettünk szamócát. Laza, humuszban gazdag talajra, meleg, napfényes helyre van szüksége.

Az első termés körülbelül 1/3-a lesz a későbbinek, illetve, a második évben várható a leggazdagabb termés.

Ahol nem kell félni a kánikula növényperzselő hatásától, ott ma már előszeretettel ültetik a szamóca palántáit fekete fóliára, amely nemcsak a gyomosodástól védi, az érett termést is óvja a szennyeződéstől.

Önnek ajánlott

Leave a Reply